ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Στο εδώλιο πρώην διευθυντής του ΟΣΕ και ναυτικός πράκτορας για εμπορευματικά δρομολόγια του 2007-08

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-8-2015


Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνεται να παραπεμφθούν ένας πρώην γενικός διευθυντής εμπορευμάτων του ΟΣΕ (μετέπειτα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) κι ένας επιχειρηματίας - ναυτικός πράκτορας από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία».  

Η πρόταση κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης από εισαγγελέα Εφετών, που μελέτησε τη σχετική δικογραφία και αφορά για τον πρώτο, την κατηγορία της απιστίας κατ' εξακολούθηση και με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (συγκεκριμένα 876.160 ευρώ) και για τον δεύτερο, την κατηγορία της, με πρόθεση, άμεσης συνδρομής.

Ο πρώην διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, την περίοδο 2007-2008, εκπροσωπούσε την εταιρεία στα ζητήματα εμπορευματικών μεταφορών, διαχειριζόταν τις σχετικές υποθέσεις και είχε την δυνατότητα να υπογράφει συμβάσεις με τους ενδιαφερόμενους, ενώ μπορούσε να χορηγεί και εκπτώσεις στους πελάτες.

Είχε την υποχρέωση και ήταν δεσμευμένος να σέβεται το όριο των εκπτώσεων που είχε αποφασίσει το δ.σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η τιμολογιακή πολιτική, άλλωστε, είχε καταρτιστεί μεταξύ της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του CFARYM, σιδηροδρομικού μεταφορέα της Π.Γ.Δ.Μ.

Ο κατηγορούμενος, πρώην διευθυντής, σύναψε συμφωνητικό με ναυτικό πράκτορα, για μεταφορά εμπορευμάτων με τρένα στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Γευγελή, με έκπτωση που έφθανε (ανάλογα με το κόμιστρο) στο 14%.

«Η παροχή δε από τον πρώτο κατηγορούμενο, με τη σύναψη του ανωτέρω ιδιωτικού συμφωνητικού και των παραρτημάτων αυτού, προς τον όμιλο εταιρειών του δεύτερου των, ως άνω υπέρμετρων εκπτώσεων, οδηγούσαν σε τελική τιμή κομίστρου, η οποία υπολειπόταν σημαντικά του κατώτατου επιτρεπόμενου ορίου, αναφορικά με το ύψος των κομίστρων, που είχε οριστεί από το δ.σ. της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το έτος 2007, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό οικονομική ζημία σε βάρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ...», όπως αναφέρεται στη δικογραφία.

«Συνακόλουθα, με την ανωτέρω συμπεριφορά του, που έγινε με ενότητα σχεδίου, ο πρώτος κατηγορούμενος, εν γνώσει του, ζημίωσε την περιουσία της πολιτικώς ενάγουσας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.», της οποίας η διαχείριση του ήταν εμπιστευμένη, κατά το ιδιαίτερα μεγάλης αξίας συνολικό ποσό των 876.160,92 ευρώ, προς όφελος του προαναφερομένου ομίλου εταιρειών και έτσι ουσιαστικά σε όφελος του δευτέρου κατηγορούμενου.

Από την πλευρά του, ο τελευταίος, στη Θεσσαλονίκη εκπροσωπώντας τον όμιλο εταιρειών του, συνέπραξε, ως αντισυμβαλλόμενος πελάτης της πολιτικώς ενάγουσας, στην κατάρτιση των υπ' αριθμ. 23011/2007 και 2008 ιδιωτικών συμφωνητικών, αποδεχόμενος την χορήγηση των γενομένων, κατά παράβαση των τιμολογιακών και εμπορευματικών μέτρων που είχαν αποφασισθεί από το δ.σ. της πολιτικώς ενάγουσας, εκπτώσεων στις ρηθείσες μεταφορές, που πραγματοποιήθηκαν από τον όμιλο εταιρειών του, και με τον τρόπο αυτό παρείχε, με πρόθεση, άμεση συνδρομή στον πρώτο κατηγορούμενο, κατά τη διάρκεια της διάπραξης από αυτόν της πράξης της απιστίας κατ' εξακολούθηση και με περιουσιακή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 30.000 ευρώ, και δη ύψους 876.160,92 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου