ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Πως «έγδυσαν» τα ασφαλιστικά ταμεία

ΠΕΜΠΤΗ 30-7-2015




 

ΠΩΣ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

 

  



Καλές οι παρατηρήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου στους κατά την άποψή του καταστροφείς της χώρας, αλλά ακόμα καλύτερη για όλους μας, η γνώση της αλήθειας. 

Διότι η ελληνική οικονομία δέχθηκε ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα επί των ημερών της κυβέρνησης Παπαδήμου, όταν ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Οικονομικών υλοποίησε χωρίς δεύτερες σκέψεις την ιδέα του PSI, οδηγώντας τα ασφαλιστικά ταμεία στην πλήρη απαξίωση και την καταστροφή.


Ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω και ας θυμηθούμε τι συνέβαινε τρία χρόνια πριν. Για την ακρίβεια, πώς «γδύθηκαν» τα ασφαλιστικά ταμεία και μέσα σε χρόνο ρεκόρ εμφάνισαν απώλειες ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξαιτίας του PSI, λοιπόν, η ονομαστική αξία του Κοινού Κεφαλαίου, ήτοι του «κοινού ταμείου» στο οποίο είχαν κατατεθεί υποχρεωτικά όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων και επενδύονταν σε ελληνικά ομόλογα, γνώρισαν μείωση της τάξης του 53,5% από τα 18,7 δισ. που ήταν τον Μάρτιο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει τότε η Τράπεζα της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των μερίδων των διαθέσιμων κεφαλαίων των ασφαλιστικών Ταμείων έπεσε από τα 17,3 δισ. ευρώ στα 10,064 δισ. στις 12 Μαρτίου 2012 όταν ολοκληρώθηκε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Μετά, δε, την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του PSI, που είχε να κάνει με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου υπό ξένο δίκαιο, η ονομαστική αξία του Κοινού Κεφαλαίου είχε νέα μείωση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέφτοντας τελικά στα 8,8 δισ. Με απλά μαθηματικά, η συνολική μείωση στα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του «κουρέματος» έφτασε τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω, μάλιστα, αφορούν την ονομαστική αξία των ομολόγων των Ασφαλιστικών Ταμείων. 

Διότι, όπως τόνιζε τότε η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι άλλο πράγμα η ονομαστική αξία των τίτλων και άλλο η τρέχουσα (σ.σ. για εκείνη την περίοδο) αγοραία αξία τους. 

Αυτομάτως, λοιπόν, οι συνολικές απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ και οι τίτλοι που είχαν στην κατοχή τους έχασαν το 73% της ονομαστικής τους αξίας πριν το PSI.

Δείτε τους πίνακες:








ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου