ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Νέες οδηγίες μετά το αλαλούμ στον ΦΠΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-7-2015


 
Σε νέες διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ προχωρά με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.




Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων ότι αποκλειστικά για μοσχαρίσιο κιμά ο συντελεστής είναι 23%, ενώ, αν είναι, μόνο χοιρινός, 13%.

Όμως, αν είναι ήδη αναμεμειγμένος και δεν μπορεί να διαχωριστεί κατά κατηγορία κρέατος, τότε ο ΦΠΑ είναι 23%.

Επίσης, αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση, όλα τα προϊόντα υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται, ως εξής: 

Η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Ειδικότερα, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

Το νωπό χοιρινό σουβλάκι, δηλαδή το τεμαχισμένο σε κύβους ωμό χοιρινό κρέας το οποίο είναι περασμένο σε «καλαμάκι» και πωλείται από το κρεοπωλείο. 
Εφόσον το προϊόν αυτό δεν έχει καμία προσθήκη επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%.

Αν όμως διατίθεται με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο), τότε επιβαρύνεται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Το εμφιαλωμένο νερό και το ψωμί: Εφόσον αγοράζονται από αρτοποιείο επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, αν όμως καταναλώνονται σε εστιατόριο ή άλλο κατάστημα μαζικής εστίασης χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.

Το απλό κουλούρι Θεσσαλονίκης τιμολογείται με ΦΠΑ 13%, ενώ το τυροκούλουρο με 23%.


Οσον αφορά τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται κατ' οίκον με την μορφή ιδιαιτέρων μαθημάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Επίσης, στην περίπτωση που παρέχεται επαγγελματική εκπαίδευση από ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, καθώς επίσης και από ιδιωτικά κέντρα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εκπαίδευση αυτή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο



ΠΗΓΗ. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου