ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Στο ΙΚΑ όσοι «μισθωτοί» αμείβονται με «μπλοκάκι»

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-5-2015


 

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ θα ενταχθούν, έως τα τέλη του 2015, όσοι εργάζονται με καθεστώς που υποκρύπτει «εξαρτημένη σχέση εργασίας» και αμείβονται με «μπλοκάκια». 




Την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ «όλων των συμβάσεων μίσθωσης έργου, ακόμη και των καθαρών εργολαβιών» αποφάσισε η διοίκηση του ΙΚΑ και συμπεριέλαβε, ήδη, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα. 

Η απόφαση, που θα τεθεί για έγκριση στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ μόνο όσοι συγκεντρώνουν ως «μισθωτοί» λιγότερες από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα (με εξαίρεση μόνο τις ημέρες συμμετοχής σε απεργία), ελήφθη ύστερα από τη διαπίστωση της διεύθυνσης ασφάλισης εσόδων του ΙΚΑ ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί αναγκαστικά (για λόγους μείωσης του μισθολογικού κόστους) σε «ελεύθερους επαγγελματίες» χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. 

«Πρέπει να δοθεί μια καθαρή λύση», υπογραμμίζει στην «Ημερησία» ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, διαπιστώνοντας ότι, με το καθεστώς που επικρατεί σήμερα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας τόσο για τους «νέους», μετά την 1/1/93, ασφαλισμένους (που ο νόμος τους δίνει δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού ταμείου εφόσον έχουν διπλή ασφάλιση) όσο και για τους «παλαιούς» (εφόσον δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης και απασχολούνται ως «μισθωτοί»).


ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου