ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Στο πιλοτήριο ενός διαστημικού λεωφορείου

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-5-2015



Ήταν όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων να κάτσουν στο πιλοτήριο ενός διαστημικού λεωφορείου της ΝΑSA. Βλέποντάς το ζαλίζεται κανείς από τα εκατοντάδες κουμπιά και οθόνες τις οποίες διαθέτει.




Ο Ben Cooper μπήκε στο Endeavour, το  Atlantis και το Discovery και φωτογράφησε τα πιλοτήριά τους.

Από τα πέντε συνολικά διαστημικά λεωφορεία- Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis και  Endeavour- φωτογράφησε μόνο τα τρία που έχουν απομείνει καθώς το  Challenger  καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση, στις 28 Ιανουαρίου 1986 και το Columbia διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στις 1 Φεβρουαρίου 2003.


              


Κάθε διαστημικό λεωφορείο σχεδιάστηκε με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 100 εκτοξεύσεων ή 10 ετών λειτουργικής ζωής. Εν τέλει η μέση διάρκεια ζωής αποδείχτηκε πως ήταν 19 πτήσεις για τα Challenger και Columbia, 32 πτήσεις για τα αποσυρθέντα οχήματα Endeavour, Atlantis, και Discovery, και 5 πτήσεις για το δοκιμαστικό όχημα Enterprise.

Η NASA ανακοίνωσε το 2004 ότι το διαστημικό λεωφορείο θα αποσυρθεί το 2010 και θα αντικατασταθεί από το όχημα Orion και τον πυραυλικό φορέα Άρης Ι. 
Τελικά, η τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011.

Η πρώτη εκτόξευση έγινε στις 12 Απριλίου 1981 με το Columbia. Σύμφωνα με το "όραμα για τη διαστημική εξερεύνηση", το νέο πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή στη Σελήνη και την εξερεύνηση του Άρη, η χρήση του διαστημικού λεωφορείου στράφηκε στην ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του ISS ως το 2011, οπότε και τερματίστηκε.












ΠΗΓΗ : http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου