ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τσίπρας - Αυτοί είναι οι τέσσερις όροι για συμφωνία

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-5-2015


«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε: 

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση». 

«Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων , είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση. 

Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο.

Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους είπε ότι "η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής". 

Τόνισε ότι όμως δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. 

Σημείωσε ότι "αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν", γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. 

Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Τόνισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, και επισήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα.

Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό, κάλεσε τους εταίρους μας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist. 
Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα σημεία συγκλίσεων και των αποκλίσεων, ξεκαθάρισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Διαπραγματευόμαστε για μια ενιαία συμφωνία με ενιαίες προϋποθέσεις. Μία συμφωνία λύση στο πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

Οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ που πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων αλλά και οι θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα», είπε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι την ίδια στιγμή παραμένουν βεβαίως ανοιχτά θέματα. 

«Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τη λειτουργία της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας.
Οι αλλαγές αυτές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. 

Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιες δυνάμεις την ίδια στιγμή θέτουν και θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επιμένοντας στα μνημονιακά προαπαιτούμενα των περικοπών. 

Ίσως ξεχνώντας ότι μια από τις βασικότερες αιτίες της αδυναμίας του ασφαλιστικού μας συστήματος σήμερα είναι το περιβόητο PSI. 

To κούρεμα δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων με δικές τους επιλογές. Αλλά και η τεράστια ανεργία ως απότοκο της ανατροφοδοτούμενης κρίσης των τελευταίων ετών. 

Τις επόμενες ημέρες όμως πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να υπάρξει συναντίληψη σε ότι αφορά πραγματικά μεγέθη του ασφαλιστικού συστήματος. Και να διασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι οι όποιες προτάσεις και εκτιμήσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης. Και σε λανθασμένη εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων».

Εντολή

Είπε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και "αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες".

'Ασκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών. 

Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε δριμεία κριτική στο Μνημόνιο.

Είπε ότι η φράση "παραλάβαμε καμένη γη" δεν είναι πλεονασμός αλλά μετριοπάθεια στην περίπτωση αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο έδαφος. 
Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακλων σχέσεων , ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών είπε ο πρωθυπουργός.

Το μνημόνιο

Στα χρόνια του Μνημονίου και τις συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Economist. 

Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. 

Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Ελληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. 

«Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.


ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου