ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ακριβότερες κατά 50-90% είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-5-2015


 


Στα 31-32 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες διαμορφώνεται η τιμή χονδρικής στη Γερμανία ενώ στην Ελλάδα στα 47,8-61,4 ευρώ το 2015 και 49,48 - 65,75 το 2014. Πολύ φθηνότερη από την Ελλάδα και η Γαλλία. Ποιες είναι οι αιτίες. 




Ακριβότερες κατά 50-90% είναι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνονται στην ελληνική χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος), έναντι των τιμών που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γερμανία που λειτουργεί η αγορά, ακόμη και στη Γαλλία όπου ο ανταγωνισμός λόγω της κρατικής EDF είναι περιορισμένος.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η μέση τιμή που διαμορφώνεται στο pool με βάση τις προσφορές κυρίως της δεσπόζουσας εταιρείας παραγωγής που είναι η ΔΕΗ, διαμορφώθηκε στα 47,81 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. 
Η τιμή αυτή είναι η χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2014.

Ωστόσο ακόμη και αυτή η χαμηλότερη τιμή, απέχει σημαντικά από τις τιμές που διαμορφώνονται στην προθεσμιακή αγορά όσο και στην αγορά spot. 
Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή, οι τιμές για φορτία βάσης στη γερμανική αγορά κυμαίνονται στα επίπεδα των 31-32 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Στη Γαλλία αντίστοιχα, οι τιμές διαμορφώνονται υψηλότερα από ότι στη Γερμανία, στα επίπεδα των 35-38 ευρώ και πάλι όμως πολύ χαμηλότερα από ότι στην Ελλάδα. 
Αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες της Κεντρικής Ευρώπης που έχουν πρόσβαση στις αγορές αυτές, προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια είτε σε φυσική μορφή είτε ως χρηματιστηριακό προϊόν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, διαμορφώνοντας ανταγωνιστικό κόστος για τα προϊόντα που παράγουν και εξάγουν.

Με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς ΛΑΓΗΕ, στην Ελλάδα οι μέσες τιμές στη χονδρική (Οριακή Τιμή Συστήματος) τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015 διαμορφώνονταν μεταξύ 61,42 ευρώ τον Ιανουάριο και 47,83 ευρώ τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο, οι προσφορές των λιγνιτικών μονάδων ήταν αυτές που όρισαν την οριακή τιμή για το 59% των ωρών του μήνα, και οι προσφορές των μονάδων φυσικού αερίου για το 7% των ωρών, ενώ οι εισαγωγές (καλύπτουν πλέον το 24% της ζήτησης) το 19,7%. 
Το 12μηνο του 2014, οι τιμές στην χονδρική αγορά, κυμάνθηκαν από 49,48 ευρώ η χαμηλότερη τον Μάιο, μέχρι και 65,75 ευρώ η υψηλότερη τον Ιούλιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εγχώρια βιομηχανία δεν πρόκειται να δει φθηνές τιμές στην κιλοβατώρα όσο δεν λειτουργεί αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συντηρούνται συνθήκες μονοπωλίου στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη γερμανική αγορά και όχι μόνο, σε ώρες μεγάλης προσφοράς ενέργειας και χαμηλής κατανάλωσης (νυκτερινές ώρες, αργίες κ.λπ.), στο pool διαμορφώνονται από πολύ χαμηλές έως αρνητικές τιμές. 

Δηλαδή οι παραγωγοί προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία μονάδες βάσης, πληρώνουν τους καταναλωτές για να απορροφήσουν την παραγόμενη ενέργεια. 
Συνθήκες για διαμόρφωση αρνητικών τιμών στο σύστημα μπορεί να είναι ελάχιστες μέσα στο χρόνο, ωστόσο συμβάλλουν στο να διαμορφώνεται για τους καταναλωτές ένας καλός μέσος όρος στο ενεργειακό τους κόστος.




ΠΗΓΗ. euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου