ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ποινή εισφορών 27% στις πρόωρες συντάξεις

ΠΕΜΠΤΗ 21-5-2015


Πρόταση για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις πιέσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για άμεση κατάργηση 100.000 πρόωρων συντάξεων από φέτος.

 

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, εφόσον συνταξιοδοτείται πρόωρα ο ασφαλισμένος θα αναλαμβάνει να πληρώνει ο ίδιος στο Ταμείο του τις εισφορές για τα χρόνια που υπολείπονται ως την ηλικία των 62 ετών. Δηλαδή θα επιβαρύνεται με «ποινή εισφορών».

Δεδομένου ότι οι πρόωρες συντάξεις είναι συνήθως μειωμένες, η περαιτέρω αυτή μείωση θα τις καθιστούσε άνευ νοήματος για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Η λύση αυτή θα επιβάρυνε τον ασφαλισμένο και θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για όσους σπεύδουν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν από τις ηλικίες των 55 και 57 ετών.

Αν και δεν αποκλείει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, έστω και με μειωμένες αποδοχές, σε όσους την επιλέγουν, σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση της σύνταξης θα άγγιζε το 27% (θα πληρώνονται οι εισφορές τόσο του εργαζομένου όσο και του εργοδότη).

Όπως αναφέρουν Τα Νέα οι πρόωρες συντάξεις είναι ο μοναδικός τομέας τον οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού. 


Άλλες εναλλακτικές που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το ίδιο θέμα είναι να ισχύσει μεταβατικό καθεστώς για τις πρόωρες συντάξεις έως το 2025. 



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου