ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2016 – Τσεκούρι σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

ΠΕΜΠΤΗ 21-5-2015


Η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι, η κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών και η καταβολή υψηλότερων επιδομάτων στους κατόχους θέσεων ευθύνης, είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση για να σχεδιάσει τις παρεμβάσεις της στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2016.

Σύμφωνα με το Έθνος τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζητούν την ανάληψη μέτρων για παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, με την αναδιάρθρωση των μισθών, αλλά και του βαθμολογίου.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη έχει προτείνει την αναμόρφωση του μισθολογίου από το 2016 και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες. Διαφωνεί μάλιστα με τη μείωση των μισθών και προτάσσει την παρέμβαση στα επιδόματα και στην προσωπική διαφορά, ώστε να επιτευχθεί η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και προϋπηρεσία στο Δημόσιο.



Συγκεκριμένα, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου αφορούν:

1. Το σύνολο του μισθολογικού κόστους να παραμείνει αμετάβλητο και να πραγματοποιηθούν εσωτερικές ανακατανομές κονδυλίων. 


Στόχος της κυβέρνησης είναι η καταβολή ίσης αμοιβής για υπαλλήλους που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, διαθέτουν την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν 66.000 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, πολιτικοί μηχανικοί του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, κ.α.

2. Στο τραπέζι έχει πέσει επίσης και η πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, όλων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών. 


Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα αντίστοιχο με το επίδομα ισολογισμού που λάμβαναν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. 
Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί η μείωση μέρους της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ.

Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου μόνο στο συγκεκριμένο υπουργείο για να διατηρήσουν μεγάλο μέρος της προσωπικής διαφοράς που παίρνουν σήμερα.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και συζητούν ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία ειδικού μισθολογίου των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το Δημόσιο.

3. Η κατάργηση ή ο περιορισμός μη μισθολογικών επιδομάτων που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν παροχές για οδοιπορικά, κατασκηνώσεις και ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών που παρέχονται σε ομάδες υπαλλήλων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα

4. Το άνοιγμα της ψαλίδας αποδοχών των νεοεισερχόμενων και των κατόχων θέσεων ευθύνης. 

Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί στις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, αλλά είναι θετική στην αύξηση των επιδομάτων σε όσους καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές). 



ΠΗΓΗ. newsnowgr.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου