ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΝΙΓΗΡΙΑ - Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα που παράγει ημερησίως 2.000.000 βαρέλια αργού πετρελαίου χωρίς διυλιστήρια και καύσιμα!

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-5-2015


 



Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ..............καπιταλιστικής ανάπτυξης. 





 Η Νιγηρία, που παράγει ημερησίως 2.000.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, αντιμετωπίζει δραματική έλλειψης καυσίμων, εδώ και βδομάδες και στις 36 πολιτείες της ομοσπονδίας, που προκαλείται κυρίως από τα παιχνίδια κερδοσκοπίας των εισαγωγέων πετρελαίου και καυσίμων στη Νιγηρία ενόψει και της ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος Προέδρου της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε αυτή τη χώρα λόγω της έλλειψης διυλιστηρίων το 90% των καυσίμων που η ίδια παράγει εισάγεται, γιατί διυλίζεται στο εξωτερικό. 

Οι εισαγωγείς πετρελαίου ξεκίνησαν τη μη διάθεση καυσίμων στην αγορά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν τους έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Παράλληλα, χιλιάδες εργάτες στον τομέα Ενέργειας έχουν ξεκινήσει απεργίες μετά την ανάθεση της εκμετάλλευσης δύο πετρελαϊκών οικοπέδων σε εταιρείες έναντι πινακίου φακής.

Από τις ελλείψεις, νοσοκομεία, σχολεία, τράπεζες, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κάθε είδους έχουν κατεβάσει «ρολά». 

Τα δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί κατά 80%, ενώ χτες ο μεγάλος τηλεπικοινωνιακός νοτιοαφρικανικός όμιλος ΜΤΝ, που δραστηριοποιείται στη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την παροχή υπηρεσιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εάν δεν της εξασφαλιστεί πρόσβαση σε καύσιμα εντός τρέχοντος 24ωρου.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, ή αναγκάζονται να διανύουν περπατώντας μεγάλες αποστάσεις λόγω έλλειψης καυσίμων, τα οποία ωστόσο μπορεί να βρει κανείς στη μαύρη αγορά πληρώνοντας έως 60 και 80% παραπάνω το λίτρο.

Μέσα σε όλα αυτά ο απερχόμενος Νιγηριανός Πρόεδρος, Γκούντλακ Τζόναθαν, ισχυρίζεται ότι δεν χρωστά ούτε δολάριο στους εισαγωγείς καυσίμων και ότι οι επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί κανονικά. 

Ο νέος Πρόεδρος, Μ. Μπουχάρι (πρώην στρατηγός - δικτάτορας που απολαμβάνει τη στήριξη σημαντικού μέρους της αστικής τάξης της χώρας), θα αναλάβει τη διακυβέρνηση την Παρασκευή δίχως να έχει δημοσιοποιήσει πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ εντείνονται οι πιέσεις των μονοπωλίων για ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του νιγηριανού λαού.


ΠΗΓΗ.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου