ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Eξασφαλισμένες μόνο για τρία χρόνια είναι οι συντάξεις

ΤΡΙΤΗ 14-4-2015


Eξασφαλισμένες μόνο για τρία χρόνια είναι οι συντάξεις αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Ρωμανιάς. Προέβλεψε μάλιστα ότι αν δεν καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τότε οι επικουρικές συντάξεις θα πάψουν να υπάρχουν.




«Εάν συνεχιστεί αυτό σε τρία χρόνια θα έχουν μηδενιστεί οι επικουρικές συντάξεις. Και σε λίγα χρόνια περισσότερα θα έχουν μηδενιστεί και οι κύριες συντάξεις. 
Η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον για τρία χρόνια, η καταβολή των συντάξεων δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. 
Τα χρήματα είναι δεδομένα, βεβαίως πρόβλημα θα υπάρξει μετά πέντε χρόνια και πέρα αλλά αυτό θα το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στο MEGA για τα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως είπε, τα έσοδα θα προέλθουν από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου που θα γίνει οσονούπω και από τα έσοδα του οποίου από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας και ορυκτού και φυσικού πλούτου.

Ενδεικτικό, πάντως, της πίεσης που ασκείται στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι και ο διάλογος της Άγκελα Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο, με την Αυγή της Κυριακής να αποκαλύπτει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί η κυβέρνηση διαθέτει το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να απαντούν με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνά το 7%.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι «το μέσο επίπεδο των επικουρικών συντάξεων από 380 ευρώ μηνιαίως έχει πέσει στα 230 ευρώ μετά από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και αντίστοιχες περικοπές» και πως αν εφαρμοστεί «η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι επικουρικές συντάξεις μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%».

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλέιμματος στις επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκ ευρώ), θα αναστείλει τον περιορισμό των δικαιούχων δικαιούχων του ΕΚΑΣ (82 εκ ευρώ) και θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη από τον Δεκεμβριο του 2015 για τους συνταξιούχους μέχρι 700 ευρώ (κόστος 600 εκ ευρώ).

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό που ξεπερνά το 1 δις ευρώ κάνει τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ να μιλούν για μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και να πιέζουν για μεγαλύτερες περικοπές.

Η κυβέρνηση μιλά για κόκκινες γραμμές και αφήνει μόνο ένα παράθυρο για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαιρεί απο αυτή τη μείωση τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, τους εργαζόμενους με βαρεα και ανθυγιεινά, τα ΑΜΕΑ και τους ασφαλισμένους πριν το 1983, λέγοντας ότι θα είναι αποφασιστική η κυβέρνηση μόνο σε περιπτώσεις συντάξεων σε ακραίες περιπτώσεις σε τράπεζες ή ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ που έκαναν ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία.






ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου