Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Καρυδόπιτα μελαχρινή!

                               
                      Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
                   
                    ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ




ΥΛΙΚΑ
  • 8 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 κουταλιές καρύδι τριμμένο
  • 8 αυγά
  • 8 κουταλιές ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • λίγο αλάτι (στο χτύπημα των ασπραδιών)


Για το σιρόπι:

  • 2 και 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά σούπας βιτάμ ή βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν και τη βανίλια.
Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια (ρίχνοντας στη μύτη του κουταλιού λίγο αλάτι), να γίνουν μαρέγκα.
Μετά χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη ν΄ασπρίσουν καλά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα με το σιμιγδάλι...
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια τριμμένα...
Μειώνουμε την ταχύτητα του μίξερ για να μη ξεφουσκώσει το μίγμα μας και προσθέτουμε λίγη λίγη την μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, ώσπου να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

***************
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα, αφήνουμε να βράσουν για 5-10 λεπτά της ώρας

και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.

Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει, την χαρακώνουμε με ένα μαχαίρι εδώ κι εκεί, περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό να ποτίσει καλά και περιμένουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Αν θέλουμε, όταν κρυώσει, καλύπτουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας με σαντιγύ,
γαρνίρουμε με τριμμένα καρύδια και κομματάκια από γλυκό κουταλιού της αρεσκείας μας.

                                                                                                                     ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ