ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η φωτογραφία της ημέρας - Το oρφανό από τη Συρία που «παραδίνεται»

ΤΡΙΤΗ 31-3-2015


          ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΕ

Τις τελευταίες ώρες έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, και συγκινεί καθώς απαθανατίζει με τον πιο απλό τρόπο την απόλυτη αντίθεση της παιδικής  αθωότητας με την φρίκη του πολέμου. 

Ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, αντικρίζοντας τον φωτογραφικό φακό σηκώνει τρομαγμένο τα χέρια καθώς νομίζει ότι πρόκειται για όπλο.

Η εικόνα που κάνει το γύρο του διαδικτύου με το hashtag #Surrended ενώ απασχολεί τα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα δημοσιοποιήθηκε από την φωτορεπόρτερ στη Γάζα Nadia AbuShaban και είναι τραβηγμένη από τον Τούρκο συνάδελφό της Osman Sagirli.

Η εφημερίδα που πρωτοδημοσίευσε την εικόνα αναφέρει πως το ενσταντανέ απαθανατίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία όπου το παιδί έχει βρει καταφύγιο μαζί με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του. 

Ο πατέρας σκοτώθηκε σε έναν από τους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην περιοχή και τα υπόλοιπα τρία μέλη χρειάστηκαν να περπατήσουν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.

Όταν ο φωτογράφος πλησίασε τον μικρό και σήκωσε την κάμερά του, εκείνος τρομαγμένος σήκωσε με τη σειρά του τα χέρια ψηλά και κοίταζε φοβισμένος νομίζοντας πως η κάμερα είναι όπλο.

Αρχικά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το φύλο του παιδιού, καθώς αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κορίτσι, στη συνέχεια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι πρόκειται για ένα αγόρι με το όνομα Adi Hudea.

Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικοινώνησε με τον φωτογράφο, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Τανζανία, πρόκειται για ένα τετράχρονο κοριτσάκι.

«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. 

Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε ο φωτογράφος στο βρετανικό δίκτυο προσθέτοντας πως βρίσκει τις φωτογραφίες των παιδιών στους καταυλισμούς ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

«Ξέρεις ότι πρόκειται για εκτοπισμένους ανθρώπους. Εχει μεγαλύτερο νόημα να δεις το μέγεθος την συμφοράς όχι μέσα από τους ενήλικες, αλλά μέσα από τα παιδιά. 
Τα παιδιά είναι που αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα με την αθωότητά τους».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου