ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Οργή Λαφαζάνη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ υπέρ ΑΠΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15-3-2015


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αποδοκιμάζει την «απαράδεκτη», όπως αναφέρει, απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει το τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «μακιαβελικές πρακτικές» που ακολουθήθηκαν.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, που ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου, η αύξηση που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου επιβάλλεται προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα αφενός για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές και αφετέρου για την κάλυψη μέρους του κόστους ενίσχυσης των βιομηχανιών που, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπου δεν υπάρχουν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.

Για την οικιακή χρήση, η αύξηση του τέλους είναι 4,4 %, ενώ μείωση της χρέωσης προβλέπεται μόνο για μια κατηγορία επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

Αναλυτικά, οι παλιές και νέες χρεώσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης είναι:

Υψηλή τάση, από 2,23 σε 2,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,8 %).
Μέση τάση με κατανάλωση πάνω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 2,31 σε 3,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 31,6 %).

Αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης, από 10,83 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,5 %).

Μέση τάση με κατανάλωση κάτω από 13 γιγαβατώρες ετησίως, από 12,77 σε 12,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (μείωση 3,6 %).

Αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης από 11,39 σε 12,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 13,6 %).

Οικιακό τιμολόγιο, από 26,3 σε 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 4,4 %).

Λοιπά τιμολόγια χαμηλής τάσης (περιλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία κλπ), από 30,89 σε 31,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1,3 %).

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα σημειώνεται ότι «η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας κυβέρνησης».

Το υπουργείο «καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

 * ΝΔ. 

“Ο κ. Λαφαζάνης ψευδώς δηλώνει ότι αγνοούσε την απόφαση της ΡΑΕ για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ήδη στις 4/2/15 συναντήθηκε με την Αρχή και ήταν ενήμερος” δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας για την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού.

“Τώρα καταγγέλλει τις αυξήσεις των τιμολογίων από δήθεν μνημονιακούς νόμους, πράγμα το οποίο επίσης είναι ψευδές” προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ.

“Ας αφήσει τα αστεία και ας αποφασίσει: 
Είτε να πάρει πίσω τις αυξήσεις, είτε να μην αποπληρώσει του παραγωγούς ΑΠΕ. 
Και σίγουρα να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδεύει τον κόσμο” καταλήγει η ανακοίνωση.




ΠΗΓΗ. 1. skai.gr 
              2. oparlapipas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου