ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αυτή είναι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων

ΤΕΤΑΡΤΗ 11-2-2015


Του Σπύρου Δημητρέλη

 

Μια νέα ευκαιρία και με καλύτερους όρους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία θα έχουν σύντομα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. 




Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη, η ρύθμιση των 100 δόσεων πρόκειται να γίνει πιο ελκυστική για τους οφειλέτες καθώς θα αρθούν μια σειρά από περιορισμούς που υπάρχουν σε αυτήν. 

Μάλιστα, ως παράδειγμα, ανέφερε το όριο οφειλής ενός εκατομμυρίου ευρώ μέχρι το οποίο υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα μορφή της ρύθμισης:


-δεν θα υπάρχει το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που υπάρχει σήμερα και δεν επιτρέπει σε φορολογούμενους –κυρίως επιχειρήσεις- με μεγαλύτερες οφειλές να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους. 


Σημειώνεται ότι από τα 72 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυτά που αφορούν οφειλές έως ένα εκατομμύριο ευρώ είναι μόλις τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

-θα αυξηθεί το όριο οφειλής προκειμένου ο φορολογούμενος να μπορεί να λάβει το σύνολο των 100 δόσεων. Με το σημερινό καθεστώς οι 100 δόσεις δίνονται μόνο σε όσους έχουν οφειλή έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερες οφειλές ο αριθμός των δόσεων περιορίζεται στις 72.

-θα μειωθεί το ελάχιστο ποσό δόσης που σήμερα είναι 50 ευρώ. Το ποσό αυτό πρόκειται να περιοριστεί ακόμη και στα 20 ή και 15 ευρώ προκειμένου να μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους ακόμη και συνταξιούχοι των 300 ευρώ.

-θα δοθεί παράταση για την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και πέραν της 31ης Μαρτίου.

-θα αίρονται άμεσα τα μέτρα κατάσχεσης εφόσον ένας οφειλέτης προχωρά στη ρύθμιση της οφειλής του.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε η κα Βαλαβάνη, οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει το χρέος τους με βάση την τελευταία ρύθμιση ανέρχονται σε περίπου 168.000 και το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. 


Ωστόσο, όπως είπε η ίδια, αυτό το ποσό είναι λιγότερο από το ποσό των φόρων που έχει μείνει ανεξόφλητο μέσα στους τελευταίους δυο μήνες. 

Εξ ού και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εξοφλώντας τις τελευταίες δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

 Πίσω πηγαίνει η ρύθμιση για την καταβολή δόσεων με βάση το ύψος του εισοδήματος κάθε οφειλέτη (π.χ. 20% έως 30%).

Οι αλλαγές στη φορολογία


Η κα Βαλαβάνη ανακοίνωσε και το φορολογικό σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τα εξής:

-κατάργηση από φέτος του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με τον νέο φόρο η πλειονότητα των φορολογούμενων δεν θα πληρώνουν φόρο για την κύρια κατοικία τους.

-αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων έως τον Ιούνιο σύμφωνα και με την σχετική επιταγή του Συμβουλίου της Επικράτειας

-μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θεσπίζεται η νέα ενιαία κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα έχει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος «στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα». 

Δεν διευκρινίστηκε από ποιο όριο και πάνω ξεκινούν τα υψηλά εισοδήματα.

-τίθεται σε εφαρμογή το περιουσιολόγιο με το οποίο όμως δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις.

-έρχεται μείωση των φορολογικών προστίμων.





ΠΗΓΗ. capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου