ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης - Το ένα «τσεκούρι» μετά το άλλο...

ΤΕΤΑΡΤΗ 17-12-2014


 
 
Από τον περασμένο Ιούλη, οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 5,2%, καθώς εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι προβλέψεις του νόμου 4052/2012. 
 
 
 
 
Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι από 1/7/2014 οι επικουρικές συντάξεις που δίνει το ΕΤΕΑ θα αναπροσαρμόζονται ακόμα και κάθε τρίμηνο, προκειμένου το έλλειμμα του Ταμείου να είναι μηδενικό.
 
Συγκεκριμένα, στο νόμο 4052/2012 ορίζεται ότι η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους, από την 1/1/2001 και μετά, θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με βάση το νέο σύστημα (ατομικό - κεφαλαιοποιητικό). 

Με άλλα λόγια, το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται με τα εξής κριτήρια: 
Τα δημογραφικά δεδομένα, το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων, το επιτόκιο προεξόφλησης και τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει ότι για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση. 
 
Οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη (καθορισμένες εισφορές), δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού, πέρα από το νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού τους, τελικά αυτό θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. 
 
Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις δεν πρέπει να προκαλούν κανένα έλλειμμα στο Ταμείο.
 
Η συγκεκριμένη διάταξη αργά ή γρήγορα θα γενικευθεί στα επικουρικά ταμεία, τα οποία στο εξής θα δίνουν συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. 

Με δεδομένο, όμως, ότι τα αποθεματικά και των επικουρικών ταμείων λεηλατήθηκαν με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων σε βάθος δεκαετιών, τη μη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της επικουρικής ασφάλισης, τη σταθερή, διαχρονικά υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, αλλά και τις χαριστικές απαλλαγές του κράτους προς το κεφάλαιο, γίνεται φανερό ότι η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε ραγδαία συρρίκνωση, μέχρι την τελική κατάργησή της.

Οι μειώσεις του περασμένου Ιούλη δεν ήταν οι πρώτες που έγιναν, καθώς είχαν προηγηθεί δύο αλλεπάλληλες μειώσεις στην επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ μέσα στο 2011: 
 
Αρχικά από 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ. 
 
Μεσοσταθμικά και μόνο μέσα στο 2011 οι μειώσεις στο τότε ΕΤΕΑ ανέρχονταν από 7,5% μέχρι και 30,5%! 
 
Το 2012 ακολούθησαν με νόμο νέες κλιμακωτές μειώσεις και συγκεκριμένα 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ, 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ και 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.
 
Επιπλέον, απ' όλους τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων αφαιρέθηκαν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη και το ίδιο έγινε και για τις κύριες συντάξεις. 

 Ετσι, πάνω στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις που δίνει το ΕΤΕΑ (η μέση σύνταξη που αποδίδει σήμερα το Ταμείο έχει υποχωρήσει στα 180 ευρώ μεικτά, ενώ ειδικά στο επικουρικό του ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ - που είναι και το πολυπληθέστερο Ταμείο του νέου ΕΤΕΑ, η μέση επικουρική σύνταξη έχει πέσει στα 160 ευρώ μεικτά) έρχεται τώρα η νέα μείωση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καραδοκούν να πατήσουν πόδι στην επικουρική ασφάλιση, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία...

Η τάση είναι εμφανής: Οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε «φιλοδωρήματα πτωχοκομείου», ενώ δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα το σενάριο της τελικής κατάργησής τους. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει την υπαγωγή του ΕΤΕΑ, αλλά και των Ταμείων εφάπαξ στο ΙΚΑ και με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την απορρόφηση των επικουρικών από την κύρια σύνταξη.

Γ. Π.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου