ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-11-2014


Του ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΠΕΡΑ

Ποιος δεν το περίμενε; 

Πέντε χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από τα ανδρείκελα της τρόικας των τοκογλύφων δανειστών με αποτέλεσμα την εξαθλίωση 6,3 εκατομμυρίων πολιτών, οι μισοί περίπου Έλληνες δεν εμπιστεύονται καθόλου το πολιτικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες ευημερίας 2013. 


Πλήρη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχει μόλις το 0,6% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή όσοι περίπου στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής των εξοντωτικών μνημονιακών μέτρων από πλούσιοι έγιναν …πλουσιότεροι!

Ο ξεπεσμός μάλιστα αυτός του πολιτικού συστήματος δείχνει να είναι …μεταδοτικός! 

Αρχίζει να συμπαρασύρει και τους δύο άλλους υποτιθέμενους πυλώνες της ανάπηρης δημοκρατίας μας: 
Τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, αφού: 
Το 19,2% δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη και το 12,5% την Αστυνομία. 

Σύμφωνα, μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη έχει λιγότερο από 5% του πληθυσμού και στην Αστυνομία λιγότερο από το 6% του πληθυσμού!

Πλήρης καταβαράθρωση, δηλαδή, των αστικών θεσμών και …αξιών.

Αλλά ας σημειώσουμε και κάποια άλλα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πια όλοι αυτοί οι ταγοί, όταν τους φτύνει ο λαός και νομίζουν πως …βρέχει:
  • Οι άνεργοι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 50,6% και καθόλου εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και την αστυνομία σε ποσοστά 24% και 16,6%, αντίστοιχα. Για τους εργαζόμενους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46,2%, 18,1% και 12,5%.
  • Οι συνταξιούχοι και οι μη οικονομικά ενεργοί δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό περίπου 42%.
  • Οι άνδρες δεν εμπιστεύονται καθόλου το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία σε ποσοστά 46,4%, 20,3% και 13,7%, αντίστοιχα, οι γυναίκες κατά 43,7%, 18,2% και 11,5%, αντίστοιχα, ο φτωχός πληθυσμός σε ποσοστό 47,4%, 22,8% και 15,3%, αντίστοιχα και ο μη φτωχός πληθυσμός κατά 44,3%, 18,2% και 11,8%, αντίστοιχα.
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

- Μόλις το 5,1% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του και μόλις το 5% των εργαζομένων πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία του.
- Μόλις το 1,4% του πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική κατάστασή του και το 11,7% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο. Μάλιστα, το 31,7% του μη φτωχού πληθυσμού είναι καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο.
- Πλήρως ικανοποιημένο από τις συνθήκες στέγασης είναι μόνο το 8,6% του πληθυσμού, ενώ πλήρως ικανοποιημένο από τους χώρους αναψυχής και πρασίνου, καθώς και από το περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή τους είναι μόλις το 8% και 8,3%, αντίστοιχα.

Είμαστε, προφανώς, «μια ωραία …ατμόσφαιρα», όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος.




ΠΗΓΗ.  imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου