ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Εκθεση καλλιτεχνών - δασκάλων στη Σίφνο

ΚΥΡΙΑΚΗ 21-9-2014

Στο παλιό σχολείο του Κάστρου της Σίφνου, οι κάτοικοι και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του κυκλαδίτικου νησιού έχουν την ευκαιρία να δουν μια «πολυφωνική» έκθεση καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών. 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη.







  
Λάδι του Νίκου Εγγονόπουλου 





Οργανωτής της είναι η Εθνική Πινακοθήκη, σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου

Τίτλος της είναι «Δάσκαλοι - Καλλιτέχνες. 

Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης». Καθώς η Εθνική Πινακοθήκη υπολειτουργεί εκθεσιακά (λόγω των έργων στο κτίριό της), η έκθεσή της στη Σίφνο (πρόκειται για την 6η έκθεσή της στο νησί) βοηθά στην προβολή και νέων συλλογών της και στην περιφέρεια.
Να σημειώσουμε ότι η Εθνική Πινακοθήκη, σε συνεργασία με το Δήμου Σίφνου, τα καλοκαίρια του 2009 και 2010 πραγματοποίησε δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, με άξονα νέα αποκτήματά της, με τίτλους αντίστοιχα «Νέα Αποκτήματα - 1992-2009. Παραστατική Τέχνη» και «Νέα Αποκτήματα - 1992-2010. Μέρος δεύτερο: Αφαίρεση - Νέες τάσεις»

Το 2011 παρουσίασε την έκθεση «Η αθέατη πλευρά - Σύγχρονη ελληνική τέχνη από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης». 

Η έκθεση αυτή ήταν ένα προοίμιο της μεγάλης συλλογικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2011 στην Εθνική Πινακοθήκη και την Εθνική Γλυπτοθήκη, με τίτλο «Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης - Αγνωστοι θησαυροί από τις συλλογές της»

Η 4η έκθεση, «Δωρεές τέχνης προς την Εθνική Πινακοθήκη - 1959-2007 - Επιλογή», ήταν επίσης μία μικρογραφία της μεγάλης κεντρικής έκθεσης της Πινακοθήκης στην Αθήνα, με θέμα τις δωρεές των καλλιτεχνών. 

Η περσινή 5η έκθεση, με τίτλο «Γυναικεία δημιουργία από τα Αδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης», ήταν ανεξάρτητη από το εκθεσιακό πρόγραμμα της Πινακοθήκης.

Εργο του Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα
Ανεξάρτητη από εκθεσιακό πρόγραμμα της Εθνικής Πινακοθήκης είναι και η φετινή έκθεση για καλλιτέχνες που υπήρξαν δάσκαλοι σε Σχολές και Πανεπιστήμια. 

Η αναζήτηση έργων τους στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης κατέδειξε παρουσίες και ελλείψεις, πολιτικές, κατευθύνσεις, συγκυρίες και στοχεύσεις της όσον αφορά στον εμπλουτισμό των συλλογών της. Και τελικά ανέδειξε την πορεία, τον προσανατολισμό της ελληνικής μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, όπως και της εικαστικής παιδείας. 

Αρχική σκέψη ήταν να παρουσιαστεί όλο το εύρος των δασκάλων - καλλιτεχνών, σε όλη τη χώρα: 
Από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, την έδρα ζωγραφικής του ΕΜΠ, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, τη Σχολή των Ιωαννίνων και της Φλώρινας. 

Η έρευνα στις συλλογές εντόπισε περισσότερους από 40 καλλιτέχνες - δασκάλους από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Ομως, λόγω του μικρού χώρου του παλιού σχολείου στο Κάστρο της Σίφνου, στην έκθεση παρουσιάζονται μόνον 30 καλλιτέχνες - δάσκαλοι που δίδαξαν στην Αθήνα.

Η έκθεση δεν ξεκινά από τους παλαιότερους σπουδαίους δασκάλους, λ.χ. Κωνσταντίνο Παρθένη και Μιχάλη Τόμπρο, αλλά από μαθητές - διαδόχους τους, που δίδαξαν στην ΑΣΚΤ και οι οποίοι ανήκουν στις γενιές των '30, '50-'60, '70 και '80-'90.

Στη γενιά του '30 - της παράδοσης και του μοντερνισμού - ανήκουν οι Γιάννης Μόραλης, Κώστας Γραμματόπουλος, Γιάννης Παππάς, που δίδαξαν ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική, αντίστοιχα.

Στη γενιά του '50-'60 - των ανατροπών, της ευθυγράμμισης και συμπόρευσης με τα διεθνή κινήματα της σύγχρονης τέχνης - ανήκουν οι ζωγράφοι Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ηλίας Δεκουλάκος, Νίκος Κεσσανλής, ο παλιότερος Παναγιώτης Τέτσης και ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς.

Γλυπτό του Γιάννη Παππά
Στη γενιά του '70, που βιώνει τη δικτατορία και προτάσσει στο έργο της τη διάσταση ενός κοινωνικού και πολιτικού αναβρασμού, ανήκουν οι ζωγράφοι Γιάννης Βαλαβανίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημήτρης Σακελλίων, Τάσος Χριστάκης, Παύλος Σάμιος, οι χαράκτες Ζαχαρίας Αρβανίτης, Μαίρη Σχοινά, ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης και ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης (στην έκθεση παρουσιάζεται ψηφιδωτό του). 


Η γενιά του '80-'90 αποτελείται από τους Μιχάλη Μανουσάκη, Μιχάλη Αρφαρά, Γιώργο Χαρβαλιά, Μάριο Σπηλιόπουλο.
Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από το τέλος της δεκαετίας του 1930 μέχρι σήμερα, δίδαξαν σημαντικότατοι καλλιτέχνες: Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Βλάσης Κανιάρης, Παντελής Ξαγοράρης, Σωτήρης Σόρογκας, Χαρά Καλαϊτζίδου, Περικλής Γουλάκος.

Η έκθεση στη Σίφνο, μέσω των έργων των δασκάλων, παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική πορεία της εξέλιξης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από τις προτάσεις της γενιάς του '30, από την παραστατική τέχνη, τις αφηρημένες, αφαιρετικές, γεωμετρικές, χειρωνομιακές διατυπώσεις των επόμενων γενεών, μέχρι τις πιο πρόσφατες αναζητήσεις - εκφράσεις νέων μέσων και τάσεων.

Την έκθεση επιμελήθηκε η υπεύθυνη των συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, Λίνα Τσίκουτα - Δεϊμέζη.


                                                          Γλυπτό του Θόδωρου Παπαγιάννη


                                                       Πίνακας του Χρόνη Μπότσογλου



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ







 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου