ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

‘’Μήπως είχαν και οι παππούδες σας κεντρική θέρμανση;’’

ΠΕΜΠΤΗ 25-9-2014



Που θα έλεγε και ο ...Ταμήλος



Με το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης- πανάκριβο ακόμη και αν η τρόικα εγκρίνει τη μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης- για τρίτη χρονιά, τα καλοριφέρ θα γίνουν μουσειακό είδος και η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή θα εκδώσει οδηγό για την ορθή χρήση μαγκαλιών, ξυλόσομπων και φουφούδων.





 
Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο νοικοκυριά έκλεισαν τους διακόπτες της κεντρικής θέρμανσης του σπιτιού τους την εξαετία της ύφεσης. Από αυτά, τα 1.400.000 νοικοκυριά προέβησαν σε αυτή την πράξη τη διετία 2012-2013, δηλαδή μετά την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση.
 
Το ίδιο διάστημα, η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών μειώθηκε από 80 λίτρα το 2008 σε 30 λίτρα το 2013.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών που έχει πραγματοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ την τελευταία εξαετία και πιο αναλυτικά ‘’μας λένε’’ τα εξής:
 
Το 2008 διέθεταν κεντρική θέρμανση 3.094.842 νοικοκυριά, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να καταρριφθεί στο ορατό μέλλον. 

Με την έλευση της ύφεσης άρχισε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς τα πρώτα χρόνια ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούσαν κεντρική θέρμανση για τη θέρμανση της κατοικίας τους.

Έτσι, φτάσαμε στο 2011, με τα νοικοκυριά αυτής της κατηγορίας να έχουν περιοριστεί σε 2.992.563. Ήταν δηλαδή κάπου 102.000 λιγότερα σε σύγκριση με το 2008.

Τότε, όμως, ήρθε η εξίσωση των φόρων, για να παταχθεί, λένε, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το λαθρεμπόριο, βεβαίως, συνέχιζε να ακμάζει, αλλά ταυτόχρονα οι χειμώνες στην Ελλάδα απέκτησαν κάτι τι το ρομαντικό, καθώς επιστρατεύτηκαν τα τζάκια, οι ξυλόσομπες, οι φουφούδες και τα μαγκάλια για τη θέρμανση των σπιτιών, οι ‘’κουκουνάρες’’ ξαναβγήκαν από τις αποθήκες και οι άνθρωποι ‘’βρέθηκαν πιο κοντά’’ αναγκασμένοι να τυλίγονται από νωρίς στις κουβέρτες και τα παπλώματα για να μην πουντιάσουν.

Τη διετία αυτή αποκόμισαν σημαντικότατα κέρδη οι κατασκευαστές και οι έμποροι ακόμη και των πιο απίθανων θερμαντικών πηγών, αρκεί να μην έκαιγαν πετρέλαιο, τη παράνομη αποψίλωση των δασών έλαβε τρομακτικές διαστάσεις, η αιθαλομίχλη από τον καπνό των τζακιών και των ξυλόσομπων έπνιξε τις πόλεις, ενώ άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί ή δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Το 2013 μόνο 1.592.835 νοικοκυριά επέμεναν να χρησιμοποιούν ακόμη την κεντρική θέρμανση. Ο αριθμός τους ήταν μειωμένος κατά 1.400.000 σε σύγκριση με το 2011 και κατά 1.502.000 σε σύγκριση με το 2008. Σωρευτικά, μέσα στην εξαετία καταγράφηκε μείωση 48,5%, ενώ σε σύγκριση με το 2011 το ποσοστό μείωσης έφτασε το 47%.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Το 2008 η μέση μηνιαία κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν 80 λίτρα. Το 2011 είχε περιοριστεί στα 65 λίτρα, πτώση 19%.

Το 2013 ‘’βυθίστηκε’’ κυριολεκτικά στα 30 λίτρα. Μείωση 54% σε σχέση με το 2011, δηλαδή την περίοδο που ίσχυσε η εξίσωση των φόρων.

Η σωρευτική μείωση σε σύγκριση με το 2008 φθάνει το 62,5%.

Την ίδια περίοδο η μέση μηνιαία κατανάλωση στερεών καυσίμων (κυρίως καυσόξυλων) αυξήθηκε από 32 κιλά το 2008 σε 66 κιλά το 2013, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.

Το τελευταίο διάστημα, ενόψει του χειμώνα, με ολάνοιχτο το ενδεχόμενο των εκλογών, ο Σαμαράς και οι συναγελαζόμενοί του το παίζουν για άλλη μια φορά ‘’λιοντάρια’’. 

Λιοντάρια το έπαιζαν και πέρσι τέτοιο καιρό, αλλά με το που τους έτριξε τα δόντια η τρόικα, έκατσαν ως καλές κλώσες στα αυγά τους και δεν τόλμησαν ούτε στο τόσο δα να παραβιάσουν τις εντολές των εντολοδόχων τους.

Οι φετινοί ‘’λεονταρισμοί’’ τους συνίσταται στην πρωθυπουργική διακήρυξη ότι θα μειώσουν κατά 30% τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εφόσον βεβαίως τους το επιτρέψει η τρόικα, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 10-12 λεπτά το λίτρο. 

Με την εξίσωση των φόρων είχε αυξηθεί περίπου 40 λεπτά…
Λέτε να μετατραπούν και πάλι οι ‘’λεονταρισμοί’’ σε ‘’κακαρίσματα’’; Σύντομα θα το μάθουμε…


Του Θανάση Ηλιοδρομίτη



ΠΗΓΗ. imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου