ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Πως διαλύεται εν μια νυκτί η Αρχαιολογική Υπηρεσία

ΚΥΡΙΑΚΗ 31-8-2014


Της Δήμητρας Μυρίλλα

Οφείλουμε ως λαός και ως έθνος να υποκλιθούμε στο… αμέριστο και… αδιαπραγμάτευτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού για την πολιτιστική κληρονομιά και γενικότερα για τον πολιτισμό.

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς φωτογραφιζόταν μπροστά από το μακεδονικό τάφο στην Αμφίπολη τα επιτελεία του απεργάζονταν τη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Και το αποτέλεσμα της διάλυσης ονομάζεται Νέος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014.

Σε αυτό λοιπόν το πόνημα που αποτελεί πραγματικό οδηγό διάλυσης του Υπουργείου και εγκλωβισμού του στο άρμα των εντολών της τρόικας για κατακρεούργηση του δημόσιου τομέα,  μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι ακόμα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) που διενεργεί την ανασκαφή στην Αμφίπολη, καταργείται. 

Τόση είναι η φροντίδα τους και τόσο είναι η χυδαιότητα με την οποία αντιλαμβάνονται τον  πολιτισμό και ας κόπτεται το Υπουργείο Πολιτισμού ότι η Εφορεία δεν καταργείται, αλλά ενοποιείται. Πρόκειται για κατάργηση διά της ενοποίησης!

Αλλά η κατάργηση της παραπάνω Εφορείας δεν είναι το μοναδικό «μαργαριτάρι» αυτού του Οργανισμού που έγινε χωρίς να προηγηθεί ούτε μιας ώρας διάλογος με τους εργαζόμενους και τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους.

-         Για πρώτη φορά στα χρονικά του Υπουργείου Πολιτισμού θεσμοθετείται η εκποίηση της περιουσίας του η οποία αναφέρεται ως «αρμοδιότητα».  

Η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας  υποβαθμίζεται σε Τμήμα Απαλλοτριώσεων, Απόκτησης Ακινήτων και Αποζημιώσεων υπαγόμενο πλέον στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. 
Αυτό λοιπόν το τμήμα θα έχει ανάμεσα στις αρμοδιότητες «την εποπτεία και τον έλεγχο εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου». 
Δηλαδή  το ξεπούλημα στα νέα ήθη συνιστά αρμοδιότητα!

-         Επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών τίθεται η καινούρια Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με αρμοδιότητα τη διατήρηση και την ενίσχυση της «δημοσιονομικής σταθερότητας». 
Δηλαδή συστήνεται ένας μόνιμος μηχανισμός λιτότητας, ο οποίος θα προσαρμόζει τον πολιτισμό στις απαιτήσεις της τρόικας  για ξεχαρβάλωμα του δημόσιου τομέα και κάθε κοινωνικής συνεισφοράς.

-         Καταργούνται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Αττικής, μεταξύ αυτών και η Εφορεία Ακροπόλεως, και δημιουργείται μία ενιαία Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών. 
Δηλαδή ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, μεταξύ άλλων και η διαχείριση της Ακρόπολης, θα βαρύνει μία μόνο υπηρεσία ενώ την ίδια στιγμή το Μουσείο της Ακρόπολης θα απεξαρτηθεί πλήρως από όποια σχέση (έστω και τυπική) είχε με την αντίστοιχη Εφορεία Ακρόπολης, δηλαδή με το δημόσιο φορέα.

-         Οι εκκωφαντικές κορώνες για δήθεν εξωστρέφεια της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταφράζονται σε κατάργηση στα Μουσεία των τμημάτων Εκθέσεων και Μουσειογραφικού Σχεδιασμού, Προβολής και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Καταργείται, δηλαδή, ο κοινωνικός ρόλος που προσπαθούσαν να έχουν τα μουσεία ανοίγοντας τις δραστηριότητές τους σε διάφορες κοινωνικές ομάδες αποκλεισμένες από το δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.

-         Για να δείξουμε την κραυγαλέα αντίθεση, δηλωτική των προθέσεών τους, απέναντι στη συρρίκνωση του δομών του Υπουργείου Πολιτισμού ας βάλουμε το Οργανόγραμμα του Μουσείου Ακρόπολης και τη διακριτική του μεταχείριση: 
το Μουσείο της Ακρόπολης «προικίστηκε», μόλις ένα χρόνο πριν, με μία Γενική Διεύθυνση, 5 Διευθύνσεις, 19 Τμήματα και 3 αυτοτελή Γραφεία, ενώ για κάθε ένα από τα «Δημόσια Μουσεία» που προβλέπει  o νέος Οργανισμός προβλέπονται κατά μέσο όρο μόλις 4 Τμήματα!

-Στις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα καταργείται η περιοδολόγηση (Εφορείες Κλασικών – Προϊστορικών και Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), δηλαδή οι Εφορείες ενοποιούνται και πρακτικά συρρικνώνονται από 79 Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα σε 62 (συμπεριλαμβανομένων των Μουσείων).

Ο στόχος είναι προφανής: 
υπηρεσίες υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες που θα περιορίζονται σε διεκπεραιωτικό ρόλο στη σκιά των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων και που τελικά θα χαρακτηριστούν ανίκανες να αξιοποιήσουν το πολιτιστικό απόθεμα που έχουν κληθεί να διαχειριστούν.  
Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία πυκνώνουν δημοσιεύματα και φωνές που λένε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να διαχειριστεί τα μνημεία και προτείνονται λύσεις όπως η παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιώτες.

-         Την ίδια στιγμή ιδρύονται πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού, μιας και εκεί, φαίνεται, δεν χρειάζεται να τηρηθεί η «μείωση των οργανικών δομών». 

Μία από αυτές ονομάζεται «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης»  η οποία «φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

-         Οι 500 κενές οργανικές θέσεις καταργούνται. Με άλλα λόγια καταργείται κάθε ενδεχόμενο προσλήψεων σε ένα υπουργείο που υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. 

Βέβαια ιδρύεται Τμήμα Φύλαξης, γεγονός που γεννά εύλογες υποψίες για τον μελλοντικό ρόλο μιας τέτοιας δομής, η οποία δεν είναι καθόλου απίθανο να κληθεί να κάνει τον άνωθεν διαχειριστή στην παράδοση της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες, κάτι που άλλωστε είναι στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομολογουμένως στο επικείμενο ταξίδι στο Παρίσι η κυβέρνηση, ως άξιος υπηρέτης πολλών αφεντάδων θα έχει να ανακοινώσει χαρμόσυνα νέα στους εταίρους της…



ΠΗΓΗ. imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου