ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Πολυνομοσχέδιο: Η διάταξη για επικουρικές συντάξεις - εφάπαξ ενστόλων

ΚΥΡΙΑΚΗ 27-7-2014


Μαχαίρι στις απολαβές των ενστόλων φέρνει το πολυνομοσχέδιο. 
Μειώνονται οι επικουρικές των αστυνομικών. 
Έρχονται περικοπές και στα εφάπαξ που χορηγούν τα Μετοχικά Ταμεία. 
Κόβονται κι άλλοι φόροι υπέρ τρίτων. 





Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Στο υπουργείο Εργασίας μεταφέρεται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Βάσει του άρθρου του πολυνομοσχεδίου, από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι τομείς του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν.

Όλοι οι κλάδοι πρόνοιας του ταμείου από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα υπάγονται στο καθεστώς της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». 

Η παράγραφος 3 του υπό κατάθεση άρθρου ορίζει ότι στους τομείς του κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις που διέπουν και τα υπόλοιπα ταμεία εφάπαξ (παρ. 2 του άρθρου 18 του Νόμου 4242/2014).

Συνεπώς, και οι κλάδοι πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ (εφάπαξ) θα λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC) για όλους τους ασφαλισμένους τους.

Από 1-1-2014, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς - τομείς πρόνοιας τηρούνται σε ατομικές μερίδες. 

Επίσης, από 1-1-2014 υποχρεούνται να εφαρμόζουν νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ παροχών με νέο μαθηματικό τύπο, προκειμένου αφενός να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των φορέων πρόνοιας χωρίς νέα ελλείμματα και αφετέρου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους.

Συντελεστής βιωσιμότητας

Η διάταξη που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ένστολους είναι βέβαια η διάταξη 4 του άρθρου, καθώς προβλέπει ότι και στα Μετοχικά Ταμεία θα εφαρμοστεί συντελεστής βιωσιμότητας, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία νέων ελλειμμάτων.

Αναλυτικά, η διάταξη προβλέπει: 
«Με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και του κάθε φορά καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία νέων ελλειμμάτων, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ) και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λειτουργία για την εφαρμογή τους».

Η επόμενη διάταξη ορίζει ότι για όλους τους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της Κεντρικής Διοίκησης ή του Δημοσίου ή του κράτους που χορηγούν εφάπαξ, ισχύει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Τέλος, ορίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργούνται επιπλέον 4 φόροι υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα, καταργούνται:

Α) η κράτηση 3% υπέρ του ΜΤΠΥ, επί του αντιτίμου των προμηθειών, έργων ή υπηρεσιών που παρέχονται στο Δημόσιο και τις εν γένει υπηρεσίες του, στα ν.π.δ.δ. και στα ειδικά ταμεία. 
Υπόχρεος για την καταβολή της πιο πάνω κράτησης έναντι του ΜΤΠΥ ήταν ο προμηθευτής, εργολάβος, παρέχων υπηρεσίες και εκμισθωτής.

Β) η συμμετοχή του ΟΤΕ σε ποσοστό 2/5 για παροχή συντάξεων ΕΛΠΦΠΤΤ, στο ΤΕΑΔΥ.

Γ) πόρος από τα ποσά των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών καθώς και τα ποσά που προκύπτουν από μετατροπές ποινών, σε ποσοστό 92% καταβάλλονται μεταξύ άλλων, στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Ταμείων σε ποσοστό 25%, στο Ταμείο Νομικών 4,5%, στον ΟΓΑ, 0,25% και στον ΟΑΕΕ 0,25%.

Δ) πόρος που προβλέπεται στις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 4 το βασιλικού διατάγματος 22/9.1956.


ΠΗΓΗ. euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου