ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - Στοχευμένες ρυθμίσεις ενίσχυσης των μονοπωλίων του κλάδου

ΠΕΜΠΤΗ 24-7-2014


 
Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».  




Πρόκειται για άλλο ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου, παραδίνοντας βουνά, δάση, παραλίες και αιγιαλό στο τουριστικό κεφάλαιο για να οικοδομήσει και να επεκτείνει τουριστικά καταλύματα, να κατασκευάσει μαρίνες, εγκαταστάσεις και τουριστικές υποδομές, απλησίαστες για το λαό.

Στην τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, εστίασε στην ενίσχυση των μονοπωλίων του τουρισμού όπως προωθείται και με το εν λόγω νομοσχέδιο, στην ταχεία συγκέντρωση του κλάδου σε λιγότερους ομίλους με ταυτόχρονη καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων - μικρών επιχειρηματιών, στις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου, στη στέρηση για τη μεγάλη πλειοψηφία του δικαιώματος στις διακοπές. 

Στοιχειοθετώντας την αντίθεση του Κόμματος, μεταξύ άλλων τόνισε:

-- «Τα άρθρα 3 και 4 καθιστούν το ειδικό σήμα λειτουργίας ως ένα πιστοποιητικό χωρίς αξία, αφού δεν έχει προϋποθέσεις για τη χορήγησή του, δεν απαιτείται υποχρεωτικά ο έλεγχος του καταλύματος, του ξενοδοχείου, του κάμπινγκ, των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Καταργείται η έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας και θεσπίζεται επί της ουσίας ο δειγματοληπτικός έλεγχος».

-- «Με το άρθρο 6 η πιστοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων, η οποία από το 2002 μέχρι σήμερα γινόταν από τον πιστοποιημένο φορέα, τον ΕΟΤ, εκχωρείται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, για να το εκχωρήσει με τη σειρά του σε ιδιωτικές εταιρείες (...) Και όπως είναι γνωστό και όπως λέει ο λαός μας, "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι θα πιστοποιούν τα αστέρια για τα ξενοδοχεία τους».

-- «Στο άρθρο 8 τα αλιευτικά καταφύγια, που είναι φυσικοί πόροι, μετατρέπονται σε μικρής έκτασης μαρίνες με σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους, με τις όποιες συνέπειες, βέβαια, για τους αλιείς και το λαό που επισκέπτεται τις περιοχές».

-- «Στο άρθρο 11 εξασφαλίζονται περισσότερα κέρδη στους εκμεταλλευτές μαρίνων με τις υπηρεσίες πρόσδεσης, ελλιμενισμού υδροπλάνων».

-- «Με το άρθρο 12 εμπορευματοποιούνται περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θεσπίζοντας μια επιπλέον κατηγορία τουριστικών λιμένων».

-- «Με το άρθρο 17 διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα δεν είναι τίποτα άλλο από real estate με όλα τα ευεργετήματα των τουριστικών καταλυμάτων, όπως είναι ο αυξημένος συντελεστής δόμησης». 

Εξήγησε ότι: «Με το άρθρο 17 ορίζεται ότι για τη σύσταση των οριζόντιων και διηρημένων ιδιοκτησιών δεν απαιτείται να έχει εκδοθεί άδεια δόμησης, αλλά μόνο η συμμόρφωση προς συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια. 
Στα σύνθετα καταλύματα δίνεται ήδη (...) η δυνατότητα οι εκάστοτε άδειες και εγκρίσεις να μεταβιβάζονται στο φορέα που τις εκμεταλλεύεται κάθε φορά. 

Κι αυτό, γιατί ο φορέας που ζητά τώρα την έγκριση δημιουργίας του σύνθετου είναι και ο φορέας που αναλαμβάνει να φέρει μέχρι ενός σημείου την αδειοδότηση του σύνθετου, και όχι ο φορέας που τελικά θα λειτουργήσει το σύνθετο ή που θα πάρει το ειδικό σήμα λειτουργίας. Ετσι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο προϊόν, το σύνθετο, με τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τις άδειες του οποίου μπορεί να πωλήσει κάποιος στον επόμενο που θα εκμεταλλευτεί την επένδυση χωρίς να χρειάζεται να εκδώσει και οικοδομική άδεια που κοστίζει πολύ. 
Είναι, δηλαδή, πιο ελκυστικό για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν αυτά τα πρώτα στάδια αδειοδότησης για λογαριασμό των επενδυτών κυρίως του εσωτερικού, οι οποίοι περιμένουν να αναλάβουν την ολοκλήρωση της επένδυσης από ένα σημείο και μετά».

-- «Στο άρθρο 23 ο ιδιωτικός τομέας στο εξής θα εκμεταλλεύεται τις κτιριακές υποδομές, ξενοδοχεία, οικοτροφεία των δημόσιων εκπαιδευτηρίων του τουρισμού. Και αυτό, βέβαια, έρχεται σαν συνέπεια όλων των προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων».

Σε σχέση με την τροπολογία για τον αγροτουρισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «ενώ εμφανίζεται να έχει σκοπό την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του τουρισμού υπαίθρου, στην πραγματικότητα ενισχύει τις ήδη αναπτυσσόμενες επενδύσεις μεγάλων ομίλων που επενδύουν στον τουρισμό και έχουν δημιουργήσει μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων, με ανάπτυξη φαρμών και άλλων καλλιεργειών».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου