ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Με στάση πληρωμών απειλείται ο ΕΟΠΥΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23-6-2014

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών, με οφειλές που μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας ξεπέρασαν τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

 
Το τεράστιο χρέος του Οργανισμού ανέρχεται σε 7.739.283.050 ευρώ και αφορά σε οφειλές προς ιδιώτες παρόχους, ασφαλισμένους και φορείς γενικής κυβέρνησης, όπως νοσοκομεία κλπ. 

Την ίδια ώρα, τα ποσά που οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», φτάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ.

Η συνολική κρατική επιχορήγηση για το 2014 ανέρχεται σε 774.000.000 ευρώ και είναι μειωμένη κατά 234.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2013
Επίσης, έγγραφο το Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα, ορίζει ότι το ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα περικοπεί περαιτέρω κατά 165.000.000 ευρώ.

Γίνεται έτσι φανερό, ότι ο Οργανισμός στον οποίο βασίζει την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη η τεράστια πλειοψηφία των ασφαλισμένων της χώρας, κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει συνέπειες που θα εντείνουν τις συνθήκες υγειονομικής κρίσης, που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές λιτότητας και η διάλυση της δημόσιας υγείας.

Την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ παραπαίει, τεράστια ποσά έχουν διατεθεί σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για να εκπονήσουν μελέτες... διάσωσης του συστήματος.  

Η γερμανική εταιρεία GIZ, η οποία υπάγεται στο γερμανικό υπουργείο Υγείας και αναλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και διοικητικό ρόλο σε χώρες κυρίως του τρίτου κόσμου, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση εργασίας με το ελληνικό υπουργείο Υγείας, ύψους 9.890.000 ευρώ

Σε αυτά προστίθενται τα 4,5 εκατ. ευρώ, που κοστίζει το project της Task Force, διάρκειας δύο ετών, για το έργο «Μηχανισμός υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα, έχουν συσταθεί πλήθος επιτροπών και ομάδων εργασίας με τα ίδια αντικείμενα, υποστηρίζει η «Ελευθεροτυπία», ενώ ιδιωτικοί ελεγκτικοί φορείς έχουν αναλάβει τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων του ΕΟΠΥΥ. 

Όσον αφορά στο τελευταίο, έχουν επιλεγεί πέντε κοινοπραξίες εταιρειών, στις οποίες έχει παραχωρηθεί δωρεάν δημόσιο κτήριο για τη στέγασή τους, με τα λειτουργικά έξοδα να βαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ. 

Το ποσό που θα μοιραστούν οι 5 κοινοπραξίες υπολογίζεται σε περισσότερα από 50.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν παραδώσει αποτελέσματα.

Ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε μία στρέβλωση, καθώς από τη μια δεν υπάρχουν πόροι για την παροχή επαρκών και δωρεάν υγειονομικών υπηρεσιών και από την άλλη υπάρχει ένας πακτωλός χρημάτων που κατευθύνεται προς μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για έργα «αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας», με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων.

Ερωτώμενος ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» στον Real FM, υποστήριξε ότι δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Όσο για τα ποσά που προορίζονται για τη γερμανική GIZ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως σημείωσε, προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Πάντως, δεν θα περίμενε κανείς διαφορετική απάντηση από τον κ. Γεωργιάδη, καθώς ήταν ο υπουργός που έβαλε την υπογραφή του στην «υγειονομική μεταρρύθμιση», άλλαξε τον το σκοπό του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και συρρίκνωσε δραματικά τις μονάδες του. 

Επίσης, ανέθεσε στην Task Force στις 11/10/2013 τη μελέτη για το ΠΕΔΥ –αυτή που κόστισε 4,5 εκατ. ευρώ-, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολειτουργούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας με μεγάλες ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες γιατρών.

Ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι οι υπολογισμοί του προκατόχου του δεν «βγαίνουν», ζήτησε αύξηση των δαπανών για την υγεία, τονίζοντας πως «θα πρέπει να ξαναδούμε» τη σχέση του ΑΕΠ με τις δαπάνες για τον τομέα της υγείας.



ΠΗΓΗ. newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου