ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΑΘΗΝΑ - Πορεία αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας

ΔΕΥΤΕΡΑ 30-6-2014

 
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.500 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε χθές το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, πορεία αλληλεγγύης στους κρατούμενους απεργούς πείνας που διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ’ και την περιστολή των δικαιωμάτων τους. 
 
Πρόκεται για τη μεγαλύτερη απεργία πείνας κρατουμένων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πάνω από 4500 άνθρωποι από τη Δευτέρα προχώρησαν σε απεργία πείνας ενώ είχε προηγηθεί μια τριήμερη αποχή συσσιτίου. 
 
Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν το τελευταίο όπλο που διαθέτουν, το ίδιο τους το σώμα, για να αντισταθούν σε ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί φυλακές τύπου Γκουαντάναμο στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό. 
 
Να σημειωθεί ότι σήμερα Σάββατο έξι κρατούμενοι απεργοί πείνας παρουσίασαν προβλήματα υγείας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο  των φυλακών Κορυδαλλού.
 
Στη μαζική απεργία πείνας συμμετέχουν κρατούμενοι σε 15 φυλακές όλης της χώρας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά, την ώρα που το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των απεργών, όπως τονίζει η  Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Σύμφωνα με πηγές του ertopen, τις οποίες επιβεβαιώνουν και κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, καμία ιατρική παρακολούθηση των απεργών δεν γίνεται αυτή τη στιγμή από το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό των φυλακών με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους, αλλά και η ζωή τους. 
 
Χαρακτηριστικό είναι πως οι ίδιοι οι κρατούμενοι ζήτησαν από συγγενείς τους να τους φέρουν στα επισκεπτήρια που δέχονται πιεσόμετρα και συσκευές μέτρησης σακχάρου, ώστε να μπορούν να έχουν -στοιχειωδώς- μια εικόνα της εξέλιξης της υγείας τους.
 
Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται παρουσία του προσωπικού των φυλακών, αλλά όχι με τη συνδρομή ιατρών ή νοσηλευτών όπως θα έπρεπε και χωρίς να τηρούνται αρχεία για την εξέλιξη της υγείας των απεργών πείνας.

Ένα ακόμη ζήτημα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η απουσία κάλυψης της απεργίας πείνας από όλα σχεδόν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
 
Είναι μάλλον περίεργο να μην θεωρείται είδηση ότι ένας τόσο σημαντικός αριθμός κρατουμένων βρίσκεται σε μια τέτοιου μεγέθους κινητοποίηση. 
 
Το μόνο λογικό συμπέρασμα, το οποίο υποστηρίζεται επίσης και από επικοινωνία που είχαμε με δημοσιογράφους των αποκαλούμενων "συστημικών" μέσων είναι πως υπάρχουν διευθυντικές εντολές το θέμα να κρατηθεί "όσο το δυνατόν πιο χαμηλά" και αν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί εντελώς από την επικαιρότητα.

Από την πλευρά των αλληλέγγυων έχουν ήδη γίνει και προγραμματίζεται να γίνουν παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση και σε όλες τις πόλεις και τις φυλακές με επίκεντρο τη σημερινή πορεία. 
Το κάλεσμα στην κινητοποίηση είχαν απευθύνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και αλληλέγγυοι.
 
Όμως και αυτές οι δράσεις παραμένουν σχεδόν αόρατες. Ακόμα και η προσαγωγή 57 ατόμων που έκαναν παρέμβαση κοντά στο σπίτι του Πρωθυπουργού προχθές για το θέμα δεν εμφανίστηκε πουθενά. Ευτυχώς οι ακροατές του Sport Fm έμαθαν κάτι παραπάνω μετά από την παρέμβαση των αλληλέγγυων εκεί.

Συγγενείς των κρατούμενων απεργών κατέθεσαν την Παρασκευή  στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπόμνημα στον κ. Αθανασίου.
 
«Μέρα με τη μέρα πληροφορούμαστε ότι η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται, χωρίς μάλιστα να υφίσταται ούτε καν η στοιχειώδης υποδομή αντιμετώπισης, από το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό της φυλακής. 
 
Σας ζητάμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι ούτε νεκρούς από απεργία πείνας επιθυμείτε να έχετε, ούτε φυλακές σε μόνιμη ένταση και αναταραχή. Για όλα τα παραπάνω σας θέτουμε προ των ευθυνών σας».
 
oxi_stis_fulakes.jpg

Όμως ο στρουθοκαμηλισμός των αρμόδιων και οι διευθυντικές ντιρεκτίβες ένοχης σιωπής δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. 
 
Η απεργία πείνας των 4500 κρατουμένων για το αυτονόητο είναι ένα όνειδος για κάθε άνθρωπο σε αυτή τη χώρα. 
 Ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεται, αλλά ακόμα μεγαλύτερο για όσους είναι υπεύθυνοι γι αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται ή για την ενημέρωση των πολιτών ως προς το τι τους συμβαίνει.

Οι κρατούμενοι ζητούν:
1) Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ΄.
2) Οι άδειες και οι αναστολές να αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κρατουμένων.
3) Να εφαρμοστεί η ισονομία για όλους. Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με τιμή ισόβιας κάθειρξης για ναρκωτικά με βάση τον παλιό νόμο 3459/2006 να έχουν τη δυνατότητα να ξαναδικαστούν με τον νέο νόμο και τις ευεργετικές του διατάξεις για τους χρήστες (4139/2013).
4) Να εφαρμοστεί το δικαίωμα της συζυγικής επίσκεψης. Στη φυλακή σού στερούν την ελευθερία.
 
Όμως στις ελληνικές φυλακές σου στερούν ακόμα και το χαμόγελο της ανθρώπινης επικοινωνίας και επαφής με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ισχύουν οι συζυγικές επισκέψεις και μόνο στην Ελλάδα ο κρατούμενος στερείται την ανθρώπινη επικοινωνία.
 
5) Να σταματήσει, τώρα, η διαρκής ομηρία των απελάσεων. 
Εκατοντάδες μετανάστες κρατούμενοι, ενώ έχει λήξει η ποινή τους, παραμένουν φυλακισμένοι λόγω της γραφειοκρατίας των πρεσβειών. 
Ζητούν την αποφυλάκιση αυτών των κρατουμένων.

ΠΗΓΗ. ertopen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου