ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Θεσσαλονίκη: Βιβλίο για τους μαθητές– θύματα του Ολοκαυτώματος

ΔΕΥΤΕΡΑ 28-4-2014



Στη σύνταξη και έκδοση βιβλίου με ιστορικά στοιχεία για τους Εβραίους μαθητές - θύματα του Ολοκαυτώματος, που φοιτούσαν στο ιταλικό σχολείο Ουμπέρτο Πρίμο, στη Θεσσαλονίκη, θα προχωρήσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο θα εκδοθεί σε συνεργασία με τον Ιταλό ερευνητή, που έφερε στο φως τα 155 απολυτήρια των μαθητών από την εποχή του Μεσοπολέμου, τα οποία οι ίδιοι δεν παρέλαβαν ποτέ.

«Θα συνεργασθούμε με τον Antonio Crescenzi για τη συλλογή όλων των στοιχείων και την έκδοση ενός βιβλίου, προκειμένου να μείνει ως παρακαταθήκη για τους Εβραίους μαθητές της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν» ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, παραλαμβάνοντας τα απολυτήρια και τους επαίνους από τον κ. Crescenzi και τη διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, Monica Zecca, σε εκδήλωση για την Ημέρα Πένθους για το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που έγινε το πρωί στην Συναγωγή Μοναστηριωτών.

«Πίσω από κάθε όνομα σ΄αυτά τα απολυτήρια υπάρχει μια ιστορία πόνου και προσφυγιάς που κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει» είπε ο κ. Σαλτιέλ.

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα έξι εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων οι 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και ομιλία από τον καθηγητή Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Τσιάκαλο.

«Άσβεστη θα παραμείνει η μνήμη σας και αιώνιο το πένθος μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσιάκαλος, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή, κατά την οποία έξι επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, υποβασταζόμενοι από τα εγγόνια τους, άναψαν από ένα κερί στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων.


ΠΗΓΗ. newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου