ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» «Θερμοκήπιο» για τις εργασιακές σχέσεις που θα κυριαρχήσουν

ΣΑΒΒΑΤΟ 29-3-2014

Αποκαλυπτικό το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας σε ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ



Αποκαλυπτική για τις συνθήκες δουλειάς που διαμορφώνουν κυβέρνηση και εργοδότες για χιλιάδες νέους εργαζόμενους, μέσω και των προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας», είναι η απάντηση που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Εργασίας του υπουργείου Εργασίας στον ΟΑΕΔ και στο ΣΕΠΕ. 
Η σχετική επιστολή στάλθηκε μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ταξικών συνδικάτων, που απαιτούν να ισχύουν για τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, με άλλες σχέσεις εργασίας, σε ό,τι αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας.Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει:
  • «Καθορίζονται οι καθαρές αμοιβές των ωφελουμένων ανέργων τους οποίους θα προσλάβουν και θα απασχολήσουν οι επιβλέποντες φορείς (...) κατά παρέκκλιση των νομίμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις».
  • «Ο ΟΑΕΔ ως αρμόδιος φορέας για την καταβολή του μισθολογικού κόστους δεν υποχρεούται να καταβάλλει στα απασχολούμενα/ωφελούμενα πρόσωπα οποιαδήποτε άλλη παροχή ή αμοιβή πέραν αυτών που ρητά καθορίζονται». Δηλαδή, «19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών και σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών».
  • «Σκοπός του νομοθέτη (...) ήταν και η ρητή διάκριση της ως άνω μορφής απασχόλησης, αφού προβλέπει τη μη καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής ή ενίσχυσης στα απασχολούμενα/ωφελούμενα πρόσωπα».
Επιβεβαιώνεται ότι προγράμματα όπως αυτά της «κοινωφελούς εργασίας» έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια στρατιά από χιλιάδες ευέλικτους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους, που εκτός από το να παίρνουν ένα μισθό - φιλοδώρημα, θα προσφέρουν πλήρη εργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν θα έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια ή να απουσιάσουν λόγω ασθένειας, ενώ - όπως έχει καταγγελθεί για τους τωρινούς εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» - δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να απεργήσουν.

Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι αναγκαία η συσπείρωση των εργαζομένων και των ανέργων στα ταξικά συνδικάτα και τις επιτροπές αγώνα που έχουν δημιουργήσει, με στόχο τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς να χάνουν από το στόχαστρο της πάλης τους το σύστημα που γεννάει και ανακυκλώνει την ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν χτες στη διοίκηση του ΟΑΕΔ αντιπροσωπεία του Κλαδικού Συνδικάτου των ΟΤΑ και εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία στο Δήμο Αμαρουσίου, διεκδικώντας άμεσα τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη.


Αλυσοδένουν τους νέους εργαζόμενους
Στις 22 Γενάρη, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), με τη σύμφωνη γνώμη του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, επανακαθόρισε το περιεχόμενο του φακέλου που πρέπει να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφώνεται «ασφαλής και τεκμηριωμένη γνώμη κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις». Στη νέα του μορφή, ο φάκελος θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στα όσα προβλέπει η οδηγία 98/59 της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις. 

Προκειμένου να δώσει άλλοθι στις επιχειρήσεις να πετάνε μαζικά στο δρόμο εργάτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, η ευρωπαϊκή οδηγία ζητάει από τους εργοδότες να διερευνούν μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών (σ.σ. από τις ομαδικές απολύσεις), διά της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα, με σκοπό τη βοήθεια για την επαναπασχόληση ή αναπροσανατολισμό των απολυμένων εργαζομένων»
Για να δικαιολογήσει τη συμφωνία της σ' αυτή την κατάπτυστη απόφαση, που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, η ΓΣΕΕ ισχυριζόταν την επόμενη μέρα ότι «(...) κατά τα λοιπά η αρμοδιότητα τελικής έγκρισης παραμένει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ ίδια παραμένει και η ισχύουσα περί απολύσεων ποσόστωση».
Ακολουθώντας την ίδια τακτική, την Τετάρτη 26 Μάρτη, η ΓΣΕΕ υπέγραψε με τις εργοδοτικές Ενώσεις τη «νέα ΕΓΣΣΕ», με την οποία νομιμοποιούνται οι μισθοί πείνας που καθόρισε με Υπουργικές Αποφάσεις η κυβέρνηση. Μετά την υπογραφή της Σύμβασης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «(...) Θεωρήσαμε καθήκον μας, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπους, για ψυχές, και όχι για ιδεοληψίες και ανέξοδες κορόνες, να υπογράψουμε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία έχετε στα χέρια σας (...) κρατώντας ζωντανό το θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και θα εργαστούμε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο». 

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, δήλωσε:  
«Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ του 2014 από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων αποτελεί μια "κίνηση ρεαλισμού" με την οποία διατηρείται "ζωντανός" ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 
Ετσι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την υπογραφή τους στη Σύμβαση οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. 
Τι κρύβουν από τους εργαζόμενους; Οτι η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ αποτελεί κρίκο στην εμπέδωση των αξιώσεων της εργοδοσίας για ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον καθορισμό του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση με βάση την «ανταγωνιστικότητα», την κατάργηση των τριετιών, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και πάει λέγοντας.
Αυτό περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο οποίος είπε: 
«Μόνο με επισήμανση των επίκαιρων εργασιακών θεμάτων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα ζητήματα της πάταξης της μαύρης εργασίας, της επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας και σύζευξης της κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας με την απασχόληση ευκαιρίας και όχι ανάγκης. 
Απαιτείται, λοιπόν, κοινός σχεδιασμός και εφαρμογή ενός δικτύου συνεργασίας για την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020». 
Η επισήμανση αυτή δεν είναι τυχαία. 

Ο πρόεδρος των μεγαλεμπόρων πανηγυρίζει επειδή απέσπασε και εγγράφως τη δέσμευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ότι θα στηρίξει τα προγράμματα της ψευτοκατάρτισης, της ημιαπασχόλησης, της τζάμπα εργασίας, με τα οποία - σε συνδυασμό με τους άλλους αντεργατικούς νόμους, που πλήττουν κύρια τους νέους - οι εργοδότες φιλοδοξούν να διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια ένα ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό, πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. 

Για το σκοπό αυτό, εργοδότες και συνδικαλιστές της πλειοψηφίας συμφωνούν να διαχειριστούν από κοινού και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Να τι γράφει η Σύμβαση που υπέγραψαν:  

«Τα συμβαλλόμενα μέρη επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για υλοποίηση δράσεων, που θα συμβάλουν στη μείωση της εφιαλτικής για τη χώρα ανεργίας (...) 
Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να παρέμβουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, με τη σύναψη μιας Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και τη συγκρότηση δικτύου συνεργασίας μεταξύ τους, στη βάση των παρακάτω θεματικών ενοτήτων: 
1. Απασχόληση - Εκπαίδευση - Κατάρτιση. 
2. Κοινωνική Προστασία. 
3. Ανταγωνιστικότητα. 
4. Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία. 

Τέλος, τα μέρη συμφωνούν να επεξεργαστούν πρόταση σύμπραξής τους με τον ΟΑΕΔ, με στόχο τη συντονισμένη οργάνωση δράσεων σχετικά με την απασχόληση των νέων (π.χ. μαθητεία, πρακτική άσκηση, εγγύηση για τη νεολαία, νεανική επιχειρηματικότητα κλπ.)». 
Μετά απ' όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας δικαιολογημένα δήλωσε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ:  
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (...) 
Σήμερα, στη μεγάλη στροφή για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η κοινωνική συνεννόηση και ηρεμία, η συναίνεση και η συνεργασία των δυνάμεων της εργασίας και της παραγωγής είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ»...


Περ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου