ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στη Βρετανία αποκάλυψαν προϊστορικό δάσος

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-2-2014





Για χιλιάδες χρόνια προϊστορικά δένδρα ήταν θαμμένα στη βρετανική ακτή. 
Τώρα, επανέρχονται στην επιφάνεια.
Το σκηνικό καταγράφεται στις ακτές της Κορνουάλης αλλά και της Ουαλίας.
Ένα από αυτά τα "καταδυόμενα" δάση βρίσκεται στον κόλπο Μάουντ (mount bay) στην Κορνουάλη. Εκεί εχουν βρεθεί ρίζες και υπολείμματα αρχαίας βελανιδιάς, οξυάς και ενός είδους Πεύκης. 

Είναι από τρία ως πέντε μέτρα βυθισμένα στην άμμο και αποκαλύφθηκαν όταν μετακινήθηκαν βότσαλα αλλά και άμμος από τις θύελλες και την κακοκαιρία.
Οι επιστήμονες γνώριζαν την ύπαρξη των δασών αυτών εδώ και καιρό. 

Όμως τώρα οι γεωλόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την χρονολόγηση με άνθρακα για τα συγκεκριμένα δείγματα ώστε να μπορέσουν να διακρίνουν και να αποδείξουν, εάν αυτό ισχύει, πως τα δάση επεκτάθηκαν σε όλο τον κόλπο από 4.000 - 6.000 χρόνια πριν.

  Ο Φράνκι Χόουι, γεωλόγος είπε:
""Οι καταιγίδες αποκάλυψαν δύο έως πέντε μέτρων κορμούς πεύκης και δρυός καθώς και τα απομεινάρια από φουντουκιά, αλσύλια με καλοδιατηρημένα καρύδια και βελανίδια. 
Τα ξέβρασαν στην ουσία τα ρεύματα. Αυτά τα δάση μεγάλωναν τέσσερις ή πέντε χιλιάδες χρόνια όταν το κλίμα ήταν λίγο θερμότερο από σήμερα."
Η γεωλογική ομάδα της Κορνουάλης παρακολουθεί το δάσος στον κόλπο Μάουντ μαζί με 117 άλλους δικτυακούς τόπους Γεωλογίας σε όλη τη χώρα.


ΠΗΓΗ. news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου