ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΙΚΑ - Μείωση συνταξιοδοτήσεων λόγω αύξησης των ορίων ηλικίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 29-1-2014


Σε δραστική μείωση του αριθμού νέων συνταξιοδοτήσεων έχουν οδηγήσει οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση του αριθμού ενσήμων που απαιτούνται.

Ειδικά μάλιστα για το ΙΚΑ, όπως προκύπτει και από επίσημη ανακοίνωσή του, ο αριθμός νέων συνταξιοδοτήσεων το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχει μειωθεί κατά 40%! Συγκεκριμένα, ενώ το 2012 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης προς τον ασφαλιστικό Οργανισμό για την κύρια σύνταξη ήταν 58.056, το 2013 ήταν μόλις 36.751 (μείωση 37%). 
Για την επικουρική, το 2012 ήταν 42.271 και το 2013 μόλις 25.280 (μείωση 40%).
Με τον τρόπο αυτό, οι κυβερνήσεις «φρέναραν» την αύξηση των συνταξιούχων, οδηγώντας όμως δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που ήταν στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, να παραμείνουν με τη βία εκτός συνταξιοδότησης και πολλοί απ' αυτούς να μην μπορούν να επιβιώσουν, αφού ένας σημαντικός αριθμός τους ήταν και παραμένουν άνεργοι.

Και ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, λίγο πριν τη συνταξιοδότηση έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, η διοίκησή του επιχαίρει, γιατί, όπως ισχυρίζεται, «η μείωση του αριθμού των ετήσιων συνταξιοδοτήσεων, εάν συνεχιστεί τα επόμενα έτη, θα βελτιώσει τη σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, με θετικά αποτελέσματα για την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Ομως, η πραγματική βελτίωση της σχέσης εργαζομένων προς συνταξιούχους δεν επέρχεται με τη μείωση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, που αποβαίνει σε βάρος των ασφαλισμένων, αλλά με την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης και με μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για τις οποίες εμπόδιο στέκεται η καπιταλιστική κρίση, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο σφετερισμός του πλούτου από το κεφάλαιο.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση από το Δημόσιο μέσα στο 2013 ανήλθαν σε 23.466.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου