ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - Παζάρια για το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των μέτρων

ΤΡΙΤΗ 28-1-2014



Δεδομένες οι επόμενες αντιδραστικές ανατροπές, που έρχονται σε νομοσχέδιο στα τέλη Φλεβάρη







Η «αξιολόγηση» του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι «αναδιαρθρώσεις» που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, συζητήθηκαν στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης. 
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του στη λήξη της ολιγόωρης συνεδρίασης, σημείωσε ότι μόνο όταν υπάρξει θετική ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Γιούρογκρουπ, ενώ «απαιτείται περισσότερη δουλειά, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα».

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι «ευρωεκλογές και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται σε όλες τις χώρες δεν αποτελούν δικαιολογία για την καθυστέρηση της διαδικασίας της αξιολόγησης».
Ο επίτροπος Ο. Ρεν ανέφερε ότι τα κλιμάκια της τρόικας θα «επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, με σκοπό την ολοκλήρωση του ελέγχου», ενώ σημείωσε ότι στις συζητήσεις που συνεχίζονται έχει μεν υπάρξει πρόοδος, αλλά θα χρειαστεί εντατική εργασία τις επόμενες βδομάδες τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. 
«Η Ελλάδα έχει ακόμα να κάνει πολλά», δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι οι «προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» και η χώρα να «παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Η συγκυβέρνηση, από τη πλευρά της, και μετά τις εμφανιζόμενες «καθυστερήσεις» που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα, προχωρά σε ανασχεδιασμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα. 
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης βδομάδας. 
Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ (17 Φλεβάρη), ενώ η τελική απόφαση που συνδέεται με την εκταμίευση των δόσεων, φαίνεται να πηγαίνει για το Γιούρογκρουπ που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Μάρτη.

Οι βασικοί άξονες

Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται τα εξής:

Φόροι υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της λίστας με τους φόρους «υπέρ τρίτων», που πρόκειται είτε να καταργηθούν, είτε να ενσωματωθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. 
Αρκετοί από τους φόρους αυτούς αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. 
Η κατάργησή τους στρώνει το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 3,9%, έτσι ώστε να φτάσουν στο 5% μέχρι το τέλος του 2016. 
Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του νέου μέτρου αναμένεται από το β' εξάμηνο του 2014, όπως προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, επίσης των αγροτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.
Η διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά.).

Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι διαθεσιμότητες θα φτάσουν συνολικά στις 25.000, ενώ οι απολύσεις μέσα στο 2014 θα πρέπει να φτάσουν στις 11.000.
«Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ. 
Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται το νομοσχέδιο για την «άρση των στρεβλώσεων σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας» και συγκεκριμένα στο λιανεμπόριο, στα τρόφιμα, στα δομικά υλικά και τον τουρισμό.

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου