ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ένα κτίριο στολίδι επιστρέφει στα χέρια των Θεσσαλονικέων

ΠΕΜΠΤΗ 28-11-2013



Μετά από σχεδόν 30 χρόνια καθυστερήσεων το διατηρητέο κτίριο στην οδό Αναγεννήσεως, γνωστό ως ροζ κτίριο, παραδίνεται τελικά στους πολίτες της Θεσσαλονίκης στο τέλος του καλοκαιριού του 2014.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου έχουν ξεκινήσει προ μηνός και η συνολική διάρκειά τους δε θα ξεπεράσει συνολικά τους 10 μήνες. Ο περιβάλλοντας χώρος έχει ολοκληρωθεί και απομένουν μόνον εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου.


roz3 



«Το κτίριο της οδού Αναγεννήσεως αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Η ολοκλήρωση αφορά τον αύλειο και τον περιβάλλοντα χώρο ενώ στο εσωτερικό του εκτελούνται εργασίες των μικρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων», δήλωσε στο ΠαρουσιάΖΩ ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.
Η χρήση του κτιρίου δεν έχει οριστικοποιηθεί. Μουσείο φωτογραφίας, Πολιτιστικό Κέντρο είναι μερικές από τις προτάσεις οι οποίες έγιναν γνωστές σχετικά με τη μελλοντική αξιοποίηση του.
''Είμαστε σε αναμονή για την οριστικοποίηση της χρήσης του κτιρίου γιατί ακούστηκαν πάρα πολλά για τη χρήση του. Ξεκίνησε σαν μουσείο φωτογραφίας, συνέχισε ως Πολιτιστικό Κέντρο δυτικής Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα ακούστηκαν και κάποια άλλα για μουσειακή χρήση. Δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα επισήμως'', ανέφερε η επιβλέπουσα της αποκατάστασης του κτιρίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός Κατερίνα Μπλέτσα.


roz2 


Στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας για 30 χρόνια

Σύνθετη και δαιδαλώδης ήταν η διαδρομή που ακολούθησε το κτίριο μέχρι να αποδοθεί τελικά στην πόλη. Γραφειοκρατία, χρηματοδότηση μετ'εμποδίων και πληθώρα καθυστερημένων εγκρίσεων εμπόδιζαν την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.
Το 1984 το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού αποτρέποντας την κατεδάφιση του καθώς περιήλθε στη δικαιοδοσία του δήμου. 
11 χρόνια αργότερα, το 1995 με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης ανατέθηκε σε τεχνικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου. 
Η εν λόγω μελέτη εντάχθηκε στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997, ολοκληρώθηκε το 2001 και εγκρίθηκε από την εφορία νεώτερων μνημείων. Η έλλειψη πόρων όμως πάγωσε την έναρξη των εργασιών. 
Η μελέτη και ο προϋπολογισμός επικαιροποιήθηκε, τέσσερα χρόνια αργότερα με χρήματα του υπουργείου πολιτισμού και το Σεπτέμβριο του 2006 άρχισαν οι εργασίες. Δύο χρόνια αργότερα το 2008 σταμάτησε η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού με αποτέλεσμα τη διακοπή του έργου . 
Ακολούθησαν μια σειρά από άλλα εμπόδια τα οποία ξεπεράστηκαν οριστικά πριν από μερικούς μήνες όποτε και άρχισαν οι εργασίες.

isto 

Η ιστορία του κτιρίου

Το ροζ κτίριο κτίσθηκε μεταξύ 1900 και 1910 από Βούλγαρο ιδιοκτήτη ο οποίος μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 εγκατέλειψε την πόλη. Ήταν ένα πολυτελές κτίσμα με πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Βουλγαρίας όπως μαρτυρούν και οι διάκοσμοι που έχουν διασωθεί στο εσωτερικό του..
Σε ελληνικά χέρια πέρασε το 1927 από μια οικογένεια Βλάχων από το Μοναστήρι (Μπίτολα), οι όποιοι έζησαν στο σπίτι από το 1930 έως και το 1960.


Ρεπορτάζ: Χάρης Παλάζης
Φωτογραφίες: Λένα Σιώπη


ΠΗΓΗ. parousiazw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου