ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της κήλης

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-11-2013


Γράφει ο Γεώργιος Σάμπαλης – Γενικός Χειρουργός 


Μια από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως είναι η αποκατάσταση κήλης κοιλιακού τοιχώματος.
H κήλη είναι ένα «άνοιγμα» στο μυικό τοίχωμα της κοιλιάς, το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και σε άντρες και σε γυναίκες.
Τα ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία στο σώμα είναι κυρίως η βουβωνική χώρα (στον άνδρα κυρίως), ο ομφαλός και ο μηριαίος δακτύλιος (στις γυναίκες κυρίως), αλλά και σε οιαδήποτε μετεγχειρητική ουλή.
Τα συμπτώματα είναι κυρίως πόνος, «κάψιμο» στην αρχή της δημιουργίας της κήλης και ακολουθεί μία ξαφνική παρουσία ενός «μαλακού» όγκου στο σημείο εκείνο, το οποίο μεταβάλλεται με την κίνηση, την κατάκλιση, τον βήχα κλπ., ή και πολλές φορές επανεισάγεται στο σώμα (ανατάσσεται).
Η επιπλοκή μίας κήλης είναι η περίσφιγξη , η οποία συμβαίνει όταν το μυϊκό άνοιγμα στραγγαλίσει το προς τα έξω προβάλλον σπλάχνο με επακόλουθη απόφραξη αυτού. Τις περισσότερες φορές η απόφραξη περιλαμβάνει έντερο, με συμπτωματολογία εμετούς, μεγάλο κοιλιακό πόνο, διάταση κοιλιάς κλπ., και πρεπει να αντιμετωπιστει επειγόντως.
Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική, μια και είναι θέμα αποκατάστασης του κοιλιακού τοιχώματος, πραγμα που γινοταν με κλασσικη μεθοδο και τομη στην περιοχή και παράλληλα με την εφαρμογή πλέγματος στο σημείο της κήλης, με αποτέλεσμα την θεαματική μείωση των υποτροπών παγκοσμίως.
Την τελευταία 20ετία, η ανάπτυξη της λαπαροσκοπικης χειρουργικής οδήγησε στην ανάπτυξη μιας πλέον σύγχρονης και επαναστατικής μεθόδου, αναίμακτης, ανωδυνης και αισθητικά ιδανικής.

Η μέθοδος TEP που σημαίνει Ολικά Εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση της κήλης, αφορά την επιδιόρθωση της κήλης έξω από την κοιλιά, κάτω από τα μυϊκά στρώματα, στο σημείο ακριβώς που συμβαίνει η κήλη στην βουβωνική χώρα.

Αποτελεί μία εξαιρετική μέθοδο που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη των κηλών της βουβωνικής χώρας (βουβωνοκήλη, μηροκήλη), αλλά επίσης στην αμφοτεροπλευρη βουβωνοκήλη και στην υποτροπή μίας κήλης μετά από ανοικτή επέμβαση.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, με την δημιουργία πολύ μικρών οπων κάτω από τον ομφαλό, των 5 χιλιοστών, χωρίς να γίνει διατομή μυών και τοιχωμάτων. Τοποθετείται εξαιρετικά ευμέγεθες πλέγμα, το οποίο και καλύπτει όλα τα ευενδοτα σημεία του βουβωνικού χώρου, και καθηλώνεται με clips (είτε απορροφήσιμα ή τιτανίου).
Η μετεγχειρητική πορεία είναι εξαιρετική. Ο ασθενής σηκώνεται σε λίγες ώρες, σιτίζεται αμέσως, εξέρχεται από την κλινική την επομένη το πρωί, και μπορεί να μεταβεί στην εργασία του σε λίγα 24ωρα.

Η αντιμετώπιση των υπολοίπων κηλών της κοιλιάς όπως ομφαλοκήλης, επιγαστρικής κήλης ή και μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης γίνεται σήμερα επίσης με λαπαροσκοπική μέθοδο, εξαλείφοντας πλήρως την δημιουργία τομής στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Η λαπαροσκοπική εφαρμογή πλέγματος προσφέρει:
• την απουσία τομής και ουλής και των επιπλοκών που Τις συνοδεύουν!
• Την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση.
• Την τοποθέτηση μεγάλου πλέγματος με απόλυτη ασφάλεια, και παράλληλη λύση όλων των ενδοκοιλιακών συμφύσεων λαπαροσκοπικά που συνοδεύουν ειδικά τις μετεγχειρητικές κήλες.
• Την γρήγορη επάνοδο στην εργασία.
• Την μέγιστη ικανοποίηση του ασθενούς όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα.
• Την ελαχιστοποίηση της υποτροπής (ειδικά στις μετεγχειρητικές).


ΠΗΓΗ. nowdoctor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου