ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αρκτική: Οι πάγοι λιώνουν, οι ανταγωνισμοί ανεβαίνουν

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-11-2013
 
                        Παγοθραυστικό της αμερικανικής ακτοφυλακής στην Αρκτική 

Το λιώσιμο των πάγων, που σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις επιταχύνεται στο Βόρειο Πόλο, μπορεί να ανησυχεί τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε εκατομμύρια ανθρώπους, ωστόσο την ίδια ώρα τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι πολυεθνικές τους, «τρίβουν τα χέρια τους», καθώς το γεγονός αυτό ανοίγει νέες διόδους στους θαλάσσιους δρόμους και διευκολύνει την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους που παραμένουν άθικτοι.

Έτσι, ο διαγωνισμός των ιμπεριαλιστών για το καλύτερο «πλασάρισμα» στην «νέα» Αρκτική που δημιουργείται, είναι ήδη σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο των ανταγωνισμών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ,ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να δηλώσει την παρουσία της στην Αρκτική και κάλεσε τα κράτη που μοιράζονται το έδαφος να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση.

Υπαρκτό το ενδεχόμενο συγκρούσεων

Με την ευκαιρία μιας διάσκεψης για την ασφάλεια στο Χάλιφαξ του Καναδά, ο Χέιγκελ δήλωσε ότι εναπόκειται στις οκτώ παρόχθιες χώρες της Αρκτικής (ΗΠΑ, Καναδάς, Ρωσία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Ισλανδία) «να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν μια ασφαλή και ειρηνική περιοχή». «Στη διάρκεια της ιστορίας, η ανθρωπότητα πάντα αγωνιζόταν να επεκτείνει τα σύνορα. 
Και κάθε φορά, οι ανακαλύψεις έρχονταν αμέσως μετά τις συγκρούσεις. 
Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε την ιστορία αλλά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή δεν θα επαναληφθεί στην Αρκτική», τόνισε. 
Αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία «ήταν πολύ θετικές τα τελευταία χρόνια».

Δηλώνει «παρών» και η Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβρη τις προθέσεις του για την επαναλειτουργία μιας βάσης στην Αρκτική για τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού του Βορρά, που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν στη στρατηγική τους για την Αρκτική ότι «θα ασκήσουν την κυριαρχία τους» επί του εδάφους τους και ότι θα προασπίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα χωρικά τους ύδατα.

Εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, διευκρίνισε ο Χέιγκελ, 22.000 στρατιώτες και 5.000 μέλη της εθνικής φρουράς έχουν αναπτυχθεί στην Αλάσκα, όπως και πυρηνικά υποβρύχια και C-130, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, με ειδικό εξοπλισμό για το χιόνι.


ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου