ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Κίνα: Δοκιμάστηκε το πρώτο μη επανδρωμένο αόρατο μαχητικό αεροσκάφος


ΤΕΤΑΡΤΗ 27-11-2013


Το πρώτο αόρατο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμή στην Κίνα, όπως αναφέρει ο κινεζικός Τύπος, καθιστώντας φανερή την πρωτοπορία του όσον αφορά στη στρατιωτική τεχνολογία και τη διαφορά του από τις ΗΠΑ. 
Μάλιστα, το αεροσκάφος ολοκλήρωσε μια πτήση περίπου είκοσι λεπτών και στη συνέχεια προσγειώθηκε χωρίς φανερά προβλήματα στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλούνται οι εφημερίδες. 
Αυτή τακτική είναι κλασική για την Κίνα, όπου οι αρχικές αναφορές σε τέτοια ζητήματα γίνονται μέσω φωτογραφιών και βίντεο που ανέβασαν “ερασιτέχνες” σε μπλογκ, αλλά με τη σιωπηρή άδεια των αρχών. 
Στη συνέχεια την είδηση αναμετέδωσαν τα κύρια μέσα ενημέρωσης – πρακτορείο Νέα Κίνα, τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, Λαϊκή Ημερησία – τονίζοντας ότι οι κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες πλησιάζουν εκείνες των μεγάλων δυτικών χωρών. 
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος διαθέτει φτερά σε σχήμα δέλτα και μοιάζει με το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο Northorp Grumman X-47B και βαπτίσθηκε «Λιτζιάν» (Ακονισμένο Ξίφος). 
Θα μπορεί να πραγματοποιεί αποστολές παρακολούθησης και πλήγματα από μακριά. 
Το πρώτο αόρατο καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό είχε παρουσιαστεί από το Πεκίνο στις αρχές του 2011, νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν οι ειδικοί, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ταχύ εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της Κίνας. 
Η χώρα, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο στρατό στον πλανήτη και πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, πράγμα που προκαλεί φόβους στους γείτονές της και στην Ουάσινγκτον.


ΠΗΓΗ. thessalonikipress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου