ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μαζικές απολύσεις σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Επιχειρήσεις – Καταργείται κάθε προστατευτικό μέτρο για τους εργαζόμενους

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-11-2013

 Εδώ και τώρα ζητά η τρόικα την κατάργηση των περιορισμών που ... βολεύουν τις απολύσεις και στο Δημόσιο και στις τράπεζες
- Καταργείται το πλαφόν του 5% για τις απολύσεις σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων 
- Χωρίς όριο και χωρίς έγκριση από το κράτος οι απολύσεις
Ομαδικές απολύσεις και με τη βούλα του κράτους ή για την ακρίβεια χωρίς καμία έγκριση ετοιμάζονται σε λίγο καιρό.



Για την ακρίβεια η τρόικα εισηγείται τέσσερις αλλαγές που θα απελευθερώσουν τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, όμως την ίδια ώρα ανοίγουν το δρόμο για τις απολύσεις τόσο στις ΔΕΚΟ, όσο και στις τράπεζες που υπάγονται στο ίδιο καθεστώς.

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις και σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες Η κατάργηση των διατάξεων που περιορίζουν τις απολύσεις “συμφέρει” αυτή την ώρα και το κράτος που πιέζεται για απολύσεις από την τρόικα, αλλά και τις τράπεζες που βρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης και ανακοινώνουν διαρκών περιορισμό των υποκαταστημάτων με παράλληλη μείωση του προσωπικού.

Οι τέσσερις αλλαγές αναφέρονται σε ανεπίσημο έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και αφορούν στην κατάργηση της έγκρισης των απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, την κατάργηση της γνωμοδότησης που καλείται να εκδώσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ενώ καθορίζει ότι θα υπάρχει μόνο διαβούλευση μεταξύ εταιρείας και εργαζόμενων για 20 ημέρες με δυνατότητα παράταση για άλλες 20 σε περίπτωση που το ζητήσουν οι εργαζόμενοι.

Χωρίς παρέμβαση οργάνων και υπογραφή υπουργού οι ομαδικές απολύσεις Επί της ουσίας δηλαδή αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν μέχρι σήμερα και απλά οι εργαζόμενοι θα ... ενημερώνονται. Μάλιστα καταργείται ακόμη και η διάταξη που προβλέπει υπογραφή και των δύο πλευρών μετά τη διαβούλευση και έτσι δεν τίθεται καν θέμα παρέμβασης κάποιου οργάνου στη διαδικασία. Η επιχείρηση θα έχει το ελεύθερο να απολύει όποτε θέλει όσους υπαλλήλους θέλει με μόνο περιορισμό την τυπική διαδικασία της ενημέρωσης που μπορεί να διαρκέσει από 20 ως 40 ημέρες.

newsit.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου