ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: Παρουσίασε δύο εκθέσεις - λαιμητόμο για τα λαϊκά δικαιώματα

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-11-2013


Ένα ακόμη εργαλείο στην αντιλαϊκή φαρέτρα της κυβέρνησης θα αποτελέσουν οι δύο εκθέσεις του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα, που παρουσίασε ο γενικός του γραμματέας Άνχελ Γκουρία.


Η πρώτη έκθεση που αφορούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συστήνει με αυτή την έκθεση να μην μείνει τίποτα όρθιο από τα εναπομείναντα δικαιώματα του ελληνικού λαού, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κοινωνικής προστασίας.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ ζητάει να προχωρήσουν με πιο γρήγορο ρυθμό όλα εκείνα τα βάρβαρα μέτρα που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, προτείνοντας «επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη βιώσιμη ανάκαμψη». 
Επίσης τονίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα δημοσιονομικά μέτρα όπως έχουν σχεδιαστεί.

Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, οι παρεμβάσεις που προτείνονται κινούνται στη λογική των γενικευμένων περικοπών, ώστε να διατηρηθούν τα επιδόματα μόνο για τους πλέον εξαθλιωμένους. 
Έτσι γίνεται λόγος για «στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα» που θα είναι πιο αποδοτικά και για την εισαγωγή ενός «σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος», που προφανώς θα λειτουργεί ως φιλοδώρημα ή για την καθιέρωση «προγραμμάτων επιχορηγήσεων ανάλογα με το εισόδημα», όπως για παράδειγμα γεύματα στα σχολεία. 
Με στόχο να πέσει μαχαίρι ακόμα και στα επιδόματα αναπηρίας, ο ΟΟΣΑ συστήνει «εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων».


Η ίδια λογική διαπνέει τις προτάσεις για τον τομέα της υγείας, ώστε τα λαϊκά στρώματα να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διατηρηθεί ένα κατώτατο επίπεδο παροχών υγείας μόνο για αυτούς που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη μείωση των δαπανών που θεωρεί «αναποτελεσματικές» και να διασφαλίσει «την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». Όμως και για το επίδομα ανεργίας συστήνεται «αναλόγως με τη δημοσιονομική κατάσταση» να αυξηθεί κατά ένα χρόνο, αλλά να μειώνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

Η έκθεση προβλέπει συνέχιση της ύφεσης και το 2014. 
Μάλιστα εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4% σε αντίθεση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,6%. 
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ότι το 2020 το δημόσιο χρέος μπορεί να παραμείνει στο 157% του ΑΕΠ, αντί για 124% που έχει τεθεί ως στόχος. 
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός αποφεύγει να μιλήσει για «κούρεμα», αλλά αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη» το ενδεχόμενο «περαιτέρω βοήθειας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το έργο της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις θα βασιστούν στους μισθούς πείνας και στα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προωθηθεί. 
Ο Άνχελ Γκουρία ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης», συμπληρώνοντας ότι οι επενδυτές θα ξέρουν ότι «υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επενδύσουν, ανταγωνιστικοί μισθοί, σταθερό πλαίσιο».


Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ


Ο Άνχελ Γκουρία συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του παρέδωσε άλλη έκθεση για την άρση των επιχειρηματικών εμποδίων. 
Οι προτάσεις της συγκεκριμένης έκθεσης κινούνται σε δύο άξονες. Από τη μία να αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων και από την άλλη να ενισχυθεί το μερίδιο των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εις βάρος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.


Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης υπάρχει πρόταση για κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων» που καταβάλουν επιχειρήσεις και εφοπλιστές, γεγονός που θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία που στη συνέχεια θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.


Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως. Προφανώς το όφελος αυτό αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει το «80% των προτάσεων», προσθέτοντας ότι «θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος». Όπως είπε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΟΣΑ.

ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου