ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Bολίδα μετεωρίτη έπεσε στο Ιόνιο μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς

ΠΕΜΠΤΗ 28-11-2013
16831952_kefalonia.limghandler
Αναστάτωση προκλήθηκε περίπου στις 9:30 χθες το βράδυ όταν βολίδα μετεωρίτη έπεσε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.  
Το φαινόμενο έγινε έντονα αντιληπτό από κατοίκους της Ζακύνθου, αλλά και της Κεφαλονιάς, της Πάτρας και των Ιωαννίνων, οι οποίοι ανέφεραν πως είδαν τη λάμψη να σχίζει τον ουρανό ακολουθούμενη από έντονο κρότο. 
Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.
Δίνοντας την επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου, ο καθηγητής Αστρονομίας Νικόλαος Ματσόπουλος ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο «ουσιαστικά για βολίδα μετεωρίτη. Δηλαδή απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη και η τροχιά τους διασταυρώθηκε με αυτήν του πλανήτη μας με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα».


Όσο αφορά το μέγεθος του αντικειμένου, ο κ. Ματσόπουλος πρόσθεσε ότι: «Δεν είναι μεγάλος, μπορεί να είναι μόνο μερικά εκατοστά του μέτρου και όλη αυτή η λάμψη και ο θόρυβος που βγάζει οφείλεται στην τριβή του με την ατμόσφαιρα. Ποτέ παγκοσμίως δεν έχει αναφερθεί θάνατος ή τραυματισμός από μετεωρίτη, παρά μόνο υλικές ζημιές σε σπίτια».

Τέλος, ο καθηγητής αστρονομίας, επισήμανε ότι: «Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ανά τον κόσμο, λόγω των 320 μετεωρικών σμηνών που υπάρχουν. Ο χθεσινός μετεωρίτης, ανήκει στο μετεωρικό σμήνος των Λεοντιδών, επειδή προέρχονται από τον αστερισμό του Λέοντος».

ΠΗΓΗ. lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου