ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μειώσεις συντάξεων 8%

ΔΕΥΤΕΡΑ 25-11-2013

Επίμονα ζητά η τρόικα να ισχύσει στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες το μοντέλο του ΙΚΑ.




Η μείωση των εισφορών, που επιδιώκει να πετύχει, θα δημιουργήσει κενό 100 εκατ. 
Η κάλυψή του θα απαιτήσει ψαλίδισμα των συντάξεων. 
Στη ζώνη των περικοπών βρίσκονται κατά πρώτο λόγο οι ασφαλισμένοι που οι συντάξεις τους υπερβαίνουν τα 1.000€.
Το ενδεχόμενο ριζικών ανατροπών αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, με τους δανειστές να έχουν ζητήσει την εφαρμογή του «μοντέλου» ΙΚΑ στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. 
Η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, εξέλιξη ωστόσο που εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει και τις παροχές στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως η καθιέρωση ενιαίων εισφορών στο ΙΚΑ και στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις στις συντάξεις. 
Στο «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι πάντως έχουν ήδη υποστεί μία σειρά περικοπών στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει τη μείωση των εισφόρων στα ειδικά ταμεία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2014, ώστε να εφαρμοστούν ενιαίες ρυθμίσεις με το ΙΚΑ. 
Το πρόβλημα είναι πως η μείωση αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετο οικονομικό "κενό" 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να "κλείσει" αυτό το κενό- αν δεν βρεθούν άλλες πηγές εσόδων-, θα πρέπει να μειωθούν κατά μέσο όρο οι συντάξεις 8%. 
Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η σταδιακή μείωση των εισφορών, που θα οδηγούσε σε οριακές μειώσεις στις συντάξεις της τάξης του 2% ετησίως για την επόμενη τριετία.

Ενδεικτικά των αλλαγών που θα επιφέρει στις συντάξεις των ειδικών ταμείων η εφαρμογή του "μοντέλου" ΙΚΑ είναι τα εξής παραδείγματα:
- Aσφαλισμένος με 35ετία και μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς θα πάρει 1.750 ευρώ σύνταξη. 
Σε περίπτωση που έπαιρνε σύνταξη με βάση το "μοντέλο" ΙΚΑ θα εισέπραττε 1.475 ευρώ.
- Ασφαλισμένη με 35ετία είχε μεικτές αποδοχές 2.500 ευρώ. Με βάση τις διατάξεις των ειδικών ταμείων, η σύνταξή της είναι 1.975 ευρώ. Με τις διατάξεις του ΙΚΑ θα έπαιρνε 1.660 ευρώ.
- Ασφαλισμένος με 37έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.000 ευρώ δικαιούται σύνταξη 2.565 ευρώ. Με βάση το "μοντέλο" ΙΚΑ θα έβλεπε το καταβαλλόμενο ποσό να πηγαίνει στα 1.880 ευρώ.


ΠΗΓΗ. enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου