ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τι σημαίνει η «στάση πληρωμών» στις ΗΠΑ και πως δημιουργήθηκε το αδιέξοδο;


ΔΕΥΤΕΡΑ 7-10-2013

Μπορεί μια παγκόσμια υπερδύναμη να κηρύξει στάση πληρωμών;


 Κι' όμως αποδείχθηκε πως μπορεί. 
Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διακόψουν τη λειτουργία τους. 
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να συμφωνήσουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, γεγονός που οδήγησε σε υποχρεωτική αργία 800.000 υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και περίπου άλλο 1 εκατομμύριο σε εργασία δίχως αμοιβή. Στην εργασία του παραμένει μόνο προσωπικό ασφαλείας, που σε πολλές περιπτώσει φτάνει μόλις στο 5% της συνολικής δύναμης. Συνολικά, υπουργείο Άμυνας, μουσεία, πάρκα, οργανισμοί περιβάλλοντος και ινστιτούτα Υγείας έχουν κυριολεκτικά κλείσει, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στην καθημερινότητα πολιτών και τουριστών. 
 
Είναι χαρακτηριστικό, πως αναβλήθηκε ακόμα και το στρατιωτικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου καθώς οι συμμετέχοντες εμπλέκονταν στο σχέδιο περιορισμένης λειτουργίας. 
Παρά το γεγονός πάντως ότι η αμερικανική κοινωνία έχει δείξει ιδιαίτερη ψυχραιμία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποιες αντιδράσεις, ενώ καταστήματα προσφέρουν δωρεάν ροφήματα για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν μπει σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.
Βασική Αιτία για το λουκέτο στις δημόσιες υπηρεσίες, αποτέλεσε η επιθυμία των Ρεπουμπλικανών να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση του Μπάρακ Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, γνωστή ως Obamacare, και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης την απαραίτητη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν την πλειοψηφία. 
Στον αντίποδα, οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Γερουσία προσπαθούν με κάθε τρόπο να απεμπλέξουν τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ, από τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δίχως όμως κανένα αποτέλεσμα.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, είχε δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να είναι προετοιμασμένες για αυτό το ενδεχόμενο και σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τα στελέχη του αμερικανικού στρατού ξεκαθάρισε πως πρέπει να παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά της κρίσης, παρά το γεγονός πως το πολιτικό προσωπικό πιθανότατα θα τεθεί σε αργία.
Η ασυμφωνία μεταξύ Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας, οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο σύμφωνα με τη Goldman Sachs κοστίζει περίπου 8 δισ. δολάρια κάθε εβδομάδα. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές μάλιστα που τονίζουν, ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί θα ρίξει το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έως και 1,4%.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μάλιστα δε δίστασε να χαρακτηρίσει την κρίση ως σύγχρονο «εμφύλιο πόλεμο», ενώ όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως η κρισιμότερη ημερομηνία στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, είναι η 17η Οκτωβρίου, ημέρα που αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα, η χώρα θα έχει υπερβεί το όριο δανεισμού της. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση μέχρι τότε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να καλύψουν τις δαπάνες τους με το μισό προϋπολογισμό από το σημερινό.
Η κατάσταση πάντως δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς πριν 17 χρόνια, ο Μπιλ Κλίντον είχε αντιμετωπίσει παρόμοια δεδομένα, με τη στάση πληρωμών να διαρκεί τότε τέσσερις εβδομάδες. 
Μάλιστα, οι δαπάνες για την υγεία ήταν και τότε στο επίκεντρο μαζί με την εκπαίδευση.


ΠΗΓΗ. elkeda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου