ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το φάντασμα της αμερικανικής "χρεωκοπίας" πλανάται πάνω από τη σύνοδο του ΔΝΤ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2013

ρεπορτάζ. ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Η κρεμ ντε λα κρεμ της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του πλανήτη μαζεύτηκε αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον για τη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αποφάσεις σ' αυτές τις συνόδους επισήμως δεν λαμβάνονται, αλλά προετοιμάζονται στα πηγαδάκια, όπου στήνονται συμμαχίες και γίνονται παζάρια και εκβιασμοί.
Το πιο μεγάλο παζάρι -και το πιο αμήχανο- έχει να κάνει με την ενδεχόμενη χρεωκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών, στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν ανεβάσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους.
Εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο το όλο έργο, θα ήταν απίστευτα αστείο. Λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω στις ΗΠΑ, ακόμη και οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, και ουσιαστικά παρακαλάνε τους Αμερικανούς να δανειστούν περισσότερο. 
Παράλληλα, τους ζητάνε να μη βιαστούν να αλλάξουν την πολιτική του φτηνού χρήματος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, για να μη στεγνώσει απότομα η παγκόσμια οικονομία.
Ένα δεύτερο παζάρι, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, έχει να κάνει με το μέλλον του ελληνικού χρέους. 
Το ΔΝΤ δεν κρύβει εδώ και καιρό ότι θεωρεί απαραίτητο ένα 'κούρεμα'. 
Φρόντισε μάλιστα τις προάλλες να «διαρρεύσει» τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης του Μαΐου του 2010, με αντικείμενο το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, όπου οι μη Ευρωπαίοι διευθυντές του έλεγαν ότι χρειαζόταν από τότε το κούρεμα, αλλά οι Ευρωπαίοι ήθελαν να σώσουν τις τράπεζές τους κι όχι την Ελλάδα.
Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο, ότι αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ θα αυξήσει τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν κάτι για το ελληνικό χρέος, έστω κι αν αυτό το κάτι αποφύγουν να το βαφτίσουν «κούρεμα». 
Άλλωστε, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, κανείς δεν θα πιέσει τη Γερμανία, όσο κι αν αυτή έχει γίνει το «κόκκινο πανί» στους διαδρόμους του ΔΝΤ.
Ρέγκλινγκ: Βοηθείας συνέχεια…
Πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον, στη σύνοδο του ΔΝΤ, ο θησαυροφύλακας της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο συνοψίζεται σε ένα τρίτο «πακέτο», άνευ κουρέματος. 
Μάλιστα, ο Ρέγκλινγκ χάλασε και την καρδιά του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα -«μακάρι να πετύχουμε τα πενήντα χρόνια», είχε πει πλειστάκις σε τηλεοπτική εκπομπή τις προάλλες-, λέγοντας ότι το θέμα του ομολόγου 50ετούς διάρκειας δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση και επισημαίνοντας ότι η ωρίμαση των δανείων μέσω του ESM για την Ελλάδα είναι ήδη στα 30 χρόνια.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι πιθανόν η Ελλάδα να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της», όταν ολοκληρωθεί το τρέχον Μνημόνιο, στα μέσα του 2014. 
Τέσσερις μέρες νωρίτερα, η διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει δεν περιελάμβανε το «πιθανόν». 
Τότε θεωρούσε ότι είναι «σαφές» πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο.
Πάντως, ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος -όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, καθ' οδόν προς τη σύνοδο του ΔΝΤ- υποστηρίζοντας ότι «η ευρωκρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά έχουμε διανύσει περισσότερο από τη μισή διαδρομή» και ευλογώντας τα γένια του ESM, ο οποίος, όπως είπε, λειτουργεί και φέρνει «χειροπιαστά αποτελέσματα» στις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια, ενώ ανταμείβεται κι από τις αγορές.
«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία επέστρεψαν στις αγορές την περασμένη άνοιξη, με 10ετή ομόλογα σε πολύ αποδεκτές τιμές, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο προκειμένου να δοκιμάσουμε εάν μια χώρα ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές», είπε ο Ρέγκλινγκ, ενώ υποστήριξε ότι και η Ισπανία κατόρθωσε να διατηρήσει απόλυτη πρόσβαση στη ρευστότητα, χάρη στον ESM.

Πιέσεις για την τραπεζική ένωση

Η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» στις σχέσεις ΔΝΤ-Ευρώπης ή μάλλον ΔΝΤ-Γερμανίας. Οι άνθρωποι του Ταμείου θα ήθελαν μια τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, κατά προτίμηση… χθες. Γι' αυτό και βγήκαν να προτρέψουν την Ε.Ε. να συστήσει γρήγορα την Αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών, που αποτελεί και βασικό συστατικό της τραπεζικής ένωσης.
Η… προτροπή αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι νομικοί σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για τον φορέα που θα αναλάβει τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών. 
Για να ξεπεραστούν αυτές οι επιφυλάξεις, ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ είχε βγει να προτείνει να αναλάβει αρχικά την ευθύνη για τον εν λόγω φορέα η Κομισιόν και στη συνέχεια να μεταφέρει την αρμοδιότητα στον ESM. Ο Μπαρνιέ υποστήριξε ότι για να αναλάβει τη δουλειά ο ESM, απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Η συμβιβαστική πρόταση του Μπαρνιέ δεν άντεξε ούτε μερικές ώρες, καθώς η Γερμανία έσπευσε να την απορρίψει, με το επιχείρημα ότι δεν «παραμερίζει τις νομικές ανησυχίες».
Να σημειωθεί ότι το συμβούλιο νομικών του Ecofin αποφάνθηκε -συντασσόμενο με την άποψη της Γερμανίας- ότι η προτεινόμενη μέθοδος συγκέντρωσης εξουσιών για το «λουκέτο» τραπεζών παραβιάζει τον νόμο. 
Στο επίκεντρο της πρότασης για τον «ενιαίο μηχανισμό εκκαθαρίσεων» βρίσκεται ένα πανίσχυρο συμβούλιο, το οποίο θα προετοιμάζει οποιαδήποτε απόφαση διάλυσης μιας προβληματικής τράπεζας και θα την υποβάλλει στην Κομισιόν για τελική έγκριση.
Δυο μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε καταθέσει τη δική του πρόταση, σύμφωνα με την οποία η νέα τραπεζική αρχή εκκαθάρισης θα αφορά μόνο τις «συστημικές» τράπεζες, όπως ακριβώς έγινε με τον εποπτικό ρόλο που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Ο επίτροπος Μπαρνιέ όμως, είχε απορρίψει τη γερμανική πρόταση, με το επιχείρημα ότι και μικρές τράπεζες μπορεί να χρεωκοπήσουν και να κλονίσουν όλο το σύστημα.




ΠΗΓΗ. avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου