ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - Συμφωνίες για τα κέρδη του κεφαλαίου - Σχεδιασμοί επικίνδυνοι και ξένοι για τα λαϊκά συμφέροντα


ΚΥΡΙΑΚΗ 13-10-2013

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, οι συμφωνίες που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αν. Σαμαρά στην Αθήνα με τον γγ του ΝΑΤΟ Αν. Ράσμουσεν, επιβεβαιώνουν τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού, καθώς και πλειάδας υπουργών της κυβέρνησης στο Ισραήλ, την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, υπογράφηκαν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων συνεργασίας που ανοίγουν το δρόμο σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο χωρών, αλλά και μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους να λεηλατήσουν τις υποδομές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Παράλληλα, στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπ. Νετανιάχου, επιβεβαιώθηκε και η πρόθεσή τους για ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, στο φόντο και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ για την ευρύτερη περιοχή.

Αντιθέσεις και ενεργειακοί ανταγωνισμοί

«Κορωνίδα» των συμφωνιών που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στο Ισραήλ ήταν αυτή που αφορούσε την εκμετάλλευση και τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την κεντρική Ευρώπη. 
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενδυναμωθεί το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, ώστε να καταστεί η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας.

Στην «κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» που υπέγραψαν την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σ. Σαλόμ, προβλέπεται:
«Διευρυμένη συνεργασία σε θέματα ερευνών για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο».
«Συνεργασία για εξεύρεση εναλλακτικών οδών μεταφοράς τους»
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο «EAST MED» και σχεδιάζεται να μεταφέρει το αέριο του Ισραήλ, της Κύπρου και αυτό που αναμένεται να εξορυχθεί από την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. 
Η μεταφορά θα γίνεται μέσω Κρήτης και στη συνέχεια της ηπειρωτικής Ελλάδας στη νότια Ιταλία και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. 
Εναλλακτικό σχέδιο, που εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση, προβλέπει τη μεταφορά του αερίου αρχικά σε τερματικό σταθμό στην Κύπρο ή στο Ισραήλ, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια μέσω πλοίων τύπου LNG θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. 
Θυμίζουμε ότι έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων «LNG» διαθέτουν οι Ελληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Σαμαρά - Νετανιάχου, ο πρόεδρος του Ισραήλ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «εξετάζει σοβαρά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού». 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, μιλώντας σε εκδήλωση που συμμετείχαν Ελληνες και Ισραηλινοί επιχειρηματίες υποστήριξε ότι στόχος του Ισραήλ είναι ο «αγωγός να περάσει μέσα από την Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «δε θέλει να περάσει μέσω της Τουρκίας».
Οι αναφορές των Ισραηλινών αξιωματούχων, γίνονται στο φόντο των γενικότερων ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας - Τουρκίας και Ισραήλ. 
Την ίδια ώρα που προωθείται η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, το Ισραήλ διατηρεί σχέσεις ανταγωνισμού αλλά και συνεργασίας με την Τουρκία, διεξάγει μια σύνθετη διαπραγμάτευση μαζί της που καλύπτει μεγάλο εύρος θεμάτων, από τα ενεργειακά και την οριοθέτηση ΑΟΖ, μέχρι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης σε Συρία και Ιράν, το μέλλον των κουρδικών περιοχών, αλλά και του Κυπριακού.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκικό και ισραηλινό Τύπο, παράλληλα με τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, το Ισραήλ συζητά για την πιθανή κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» με τη νότια Τουρκία. 
Η κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού θεωρείται μάλιστα από τους ειδικούς φτηνότερη «λύση» από έναν αγωγό που θα καταλήγει στην Ελλάδα.
Παράλληλα, εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας, οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, ανταγωνίζονται για το ποια από τις δύο θα γίνει πύλη εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. 
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας προς τους επιχειρηματίες του Ισραήλ και με στόχο να τους «δελεάσει», διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, τόνισε ότι μεγάλες ενεργειακές πηγές που υπάρχουν στις δύο χώρες, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για «κοινή εκμετάλλευση στην παραγωγή και στη διακίνησή τους».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει πρόσφατο αίτημα της ισραηλινής εταιρείας «Ratio Oil», η οποία σε κοινοπραξία με την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία «Energean Oil & Gaς», θέλουν να προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού. Επίσης, στη διάρκεια των επαφών μεταξύ των αξιωματούχων των δυο κυβερνήσεων εκδηλώθηκε και τον ενδιαφέρον της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας «Delek» για να πραγματοποιήσει έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια ενός παζλ ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συμμαχιών που αλλάζουν ταχύτατα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων των χωρών και προμηνύουν θύελλες για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής.

«Μπίζνες» πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων

Τα ενεργειακά δεν είναι το μόνο «αλισβερίσι» που επιθυμεί να ανοίξει η ελληνική αστική τάξη στο Ισραήλ. 
Πέρα από τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση σε τομείς του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και άλλων επενδύσεων, τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο ταξίδι του περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων ήταν εκπρόσωποι της «Cοpelouzos Group» (ενέργεια), «Ιντρακόμ» (τηλεπικοινωνίες) «Alumil SA» (κατασκευές), «Pharmathen SA» (φαρμακοβιομηχανία), «Lamda Development SA» (όμιλος αξιοποίησης ακινήτων), «DASKALANTONAKIS GROUP» (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), IKTINOS HELLAS SA (βιομηχανία ορυκτών), «Athens Medical Group» (υπηρεσίες Υγείας), «Galenica» (φαρμακευτική βιομηχανία), «Attica Ventures» (εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων) κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικών επιχειρήσεων συμμετείχαν στο Ελληνο-Ισραηλινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ στο οποίο συμμετείχαν και 200 εκπρόσωποι ισραηλινών επιχειρηματικών ομίλων. 
Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις προκειμένου να προχωρήσουν συμπράξεις μεταξύ των επιχειρηματιών των δυο χωρών.
Ανάμεσα στις ισραηλινές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν και ορισμένες που έχουν ενδιαφερθεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η ισραηλινή κρατική εταιρεία «Meκorot» που έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της ΕΥΑΘ σε κοινοπραξία με ελληνικές επιχειρήσεις, η εταιρεία «Elbit» που διεκδικεί την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η εταιρεία «Salt of the Earth» που ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου στις «Ελληνικές Αλυκές», καθώς και ισραηλινές επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ και τομέων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Με στόχο την προσέλκυση των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Φόρουμ, «διαφήμισε» τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τους χαμηλούς μισθούς και το πλήθος των φιλομονοπωλιακών νόμων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση. 
«Η Ελλάδα κατατάσσεται ήδη στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με προσανατολισμό την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα, παρουσίασε τα κίνητρα που προσφέρει στους επιχειρηματίες ο νέος επενδυτικός νόμος με τη χορήγηση φοροαπαλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων.
Κόντρα στις ψεύτικες προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, είναι σαφές ότι αυτό το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» -που έχει σαν προϋπόθεση το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων- θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που θα επιλέγεται κάθε φορά, γιατί αυτό επιβάλλει η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, ενώ για τον ίδιο λόγο κανένα «μέρισμα» δεν πρόκειται να δοθεί στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα από τα οφέλη που θα αποκομίσουν τα μονοπώλια των δύο χωρών.

Βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στις συναντήσεις των αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σαμαράς και Νετανιάχου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, δεσμεύτηκαν για την πιστή τήρηση και την επέκταση του «Μνημονίου Συμφωνίας» που έχει υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και του αντίστοιχου του Ισραήλ και προβλέπει συνεργασία σε «στρατιωτικό επίπεδο» αλλά και στην «αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία». Ουσιαστικά, προετοίμασαν το έδαφος για την υπογραφή και νέων συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ στα τέλη Οκτώβρη.
Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών -τις προηγούμενες μέρες έγινε και κοινή αεροναυτική άσκηση στην περιοχή της Αττικής- είναι άρρηκτα δεμένη με τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να εμπλακεί βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, κάτι που συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, καθώς η όξυνση των ανταγωνισμών ανοίγει αντικειμενικά το δρόμο για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, λίγες μέρες μετά την επιστροφή τους από το Ισραήλ συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, όπου αφού επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Συρία, δεσμεύτηκαν για τη διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για αποστολές της λυκοσυμμαχίας στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού δόγματος της «Εξυπνης άμυνας».

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΗΓΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου