ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοποριακή τεχνική "αντιστρέφει" την εμμηνόπαυση


ΤΡΙΤΗ 1-10-2013


Τη δυνατότητα να γεννήσουν γυναίκες που έχουν πολύ πρόωρη εμμηνόπαυση, δίνει μία πρωτοποριακή τεχνική, που ανέπτυξαν Αμερικανοί και Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ααρόν Χσούεχ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ και βασίζεται στην εκ νέου ενεργοποίηση των ανενεργών ωοθηκών.

Μάλιστα, στην Ιαπωνία, ήδη, γεννήθηκε ένα υγιές αγοράκι 3,3 κιλών, ενώ μία άλλη γυναίκα είναι έγκυος με την ίδια μέθοδο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, που φιλοξενεί τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να βοηθήσει το 1% περίπου των γυναικών, που αδυνατούν να κάνουν παιδί, λόγω της πρόωρης ανεπάρκειας των ωοθηκών τους.

Οι γυναίκες αυτές «ξεμένουν» από ωάρια σε νεαρή ηλικία για άγνωστες αιτίες και αναγκάζονται μετά να προσφεύγουν σε δωρήτριες ωαρίων.

Οι επιστήμονες, αφού αφαίρεσαν τις ωοθήκες και «αφύπνισαν» στο εργαστήριο τα ωοθυλάκια, όπου ωριμάζουν τα ωάρια, εμφύτευσαν ξανά τις ωοθήκες στη γυναίκα, που είχε χάσει πρόωρα τη γονιμότητά της.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τεμαχισμό των ωοθηκών και έγχυση ειδικής χημικής ουσίας και ορμονών, ενώ μετά την ολοκλήρωση νέα ωάρια αναπτύχθηκαν και πάλι σε οκτώ γυναίκες, τα οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκαν και αξιοποιήθηκαν με κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, μόνο δύο γυναίκες τελικά έμειναν έγκυες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η τεχνική βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο και δοκιμαστικό στάδιο και απαιτούνται ακόμη μερικά χρόνια, μέχρι να αρχίσει να εφαρμόζεται στις κλινικές.

Θεωρείται πάντως απίθανο πως η ελπιδοφόρα τεχνική θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί από τη μεγάλη πλειονότητα των γυναικών, που έχουν εμμηνόπαυση μετά τα 50 τους. 


ΠΗΓΗ. onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου