ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΝΤΡΟΠΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ 13-10-2013

Ωφελεί δύο αθηναϊκές επενδύσεις φωτοβολταϊκών και φορτώνει στον καταναλωτή καπέλο 40 εκ. ευρώ τον χρόνο για 20 χρόνια!

Εφτά βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν μια ιδιαίτερα «φωτογραφική» τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, η οποία φορτώνει «καπέλο» 40 εκατ. Ευρώ/χρονο στον καταναλωτή ρεύματος και ωφελεί δύο συγκεκριμένες αθηναϊκές επενδύσεις φωτοβολταϊκών, αλλά αφήνει έξω τη μοναδική στρατηγική επένδυση παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η «τροπολογία της ντροπής» όπως τη χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι του χώρου, προβλέπει για τις συγκεκριμένες επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στον νόμο για το fast track (v.3894/2010) οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πωλούν το ρεύμα στη χονδρική αγορά και στον ελλειμματικό ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) με τις παλιές εγγυημένες τιμές, δηλαδή με περίπου 300-350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 90 ευρώ/μεγαβατώρα! Δηλαδή, οι συγκεκριμένες εταιρείες θα λαμβάνουν ένα «bonus» ύψους 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Το «κριτήριο» που θέτει η τροπολογία είναι ότι αυτές οι εταιρείες πρέπει να έχουν λάβει την άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πριν την 10/8/2012, κάτι που δείχνει τον φωτογραφικό της στόχο, αν γνωρίζει κανείς ότι οι 3 κύριες στρατηγικές φωτοβολταϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι:

1) Η αθηναϊκή εταιρεία παραγωγής πάνελ Silcio του κ. Κοπελούζου, το έργο της οποίας είναι μια συνένωση μικρότερων έργων (δηλαδή δεν πρόκειται για κάποιον ενιαίο σταθμό)
2) Η επίσης αθηναϊκή Solar Cells του κ. Παναγάκου που και αυτή είναι πολλά μικρά έργα που παρουσιάζονται ως μια ενιαία επένδυση και
3) Η Brite Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονικη, η οποία είναι η μόνη που αναπτύσσει ένα ενιαίο φωτοβολταϊκό σταθμού των 100MW στη Δράμα, αλλά είχε την «ατυχία» να πάρει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ το 2013 - και για αυτό εξαιρείται από την τροπολογία.

Δεν φτάνει δηλαδή που κάποιοι επιχειρηματίες θα λάβουν ως «bonus» τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν ισχύουν εδώ και 2 χρόνια, αλλά η τροπολογία φροντίζει να αποκλείσει και την μόνη επένδυση εταιρίας που εδρεύει σε άλλο σημείο της επικράτειας!

Ο προηγούμενος νόμος «πάγωνε» μέχρι στιγμής τις στρατηγικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο χώρο και αυτή η στρέβλωση πρέπει να αλαλάξει γιατί ουσιαστικά ακυρώνεται η ένταξη των επενδύσεων στο fast track σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται εναγωνίως επενδύσεις και βελτίωση του κλίματος που τις ευνοούν. Η τροπολογία όμως, έτσι όπως προτείνεται αδικεί κατάφωρα τους Έλληνες καταναλωτές, χιλιάδες παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά που υλοποίησαν έργα τα προηγούμενα 2 χρόνια με ταρίφα χαμηλότερη από την πρόταση της τροπολογίας, και τη στρατηγική επένδυση της Βόρειας Ελλάδας σε ένα νομό με μεγάλα προβλήματα ανεργίας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ν. Κανόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Brite Α.Ε., η μοναδική δίκαιη πρόταση είναι να επιτραπεί σε όλες τις στρατηγικές επενδύσεις να προχωρήσουν , στα πλαίσια του νόμου που ισχύει σήμερα και χωρίς να θίγεται ούτε ο καταναλωτής ούτε και οι παραγωγοί που υλοποίησαν έργα τα τελευταία 2 χρόνια.

 
 
ΠΗΓΗ. taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου