ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Απολύσεις με… στρατιωτικό νόμο


ΠΕΜΠΤΗ 31-10-2013


Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Κατάσταση πολιορκίας κηρύσσει στο Δημόσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας «ξαφνικό θάνατο» σε κρατικές επιχειρήσεις και ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και 15.000 απολύσεις ώς το τέλος του .
        
Κατάσταση πολιορκίας κηρύσσει στο Δημόσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας «ξαφνικό θάνατο» σε κρατικές επιχειρήσεις και ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και 15.000 απολύσεις ώς το τέλος του 2014.


Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη της τρόικας πλησιάζει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, φροντίζει να «κλείσει το μάτι» στους δανειστές διαβεβαιώνοντας για την τήρηση των δεσμεύσεων. Αναφερόμενος στη μνημονιακή υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να εντάξει 25.000 υπαλλήλους σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του έτους και να προχωρήσει σε 15.000 απολύσεις ώς το τέλος του 2014, ο υπουργός, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που «κληρονόμησε», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique»: «Πρέπει να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση».


Πρόσθεσε επιπλέον: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Οσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου».


Ολα παραμένουν ρευστά γύρω από τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα «αντληθούν» οι υπάλληλοι που θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 4.000 απολύσεων εντός τους έτους.

Οι αμυντικές βιομηχανίες


Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα προσμετρώνται στον παραπάνω αριθμό οι περιπτώσεις των περίπου 2.000 εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσει από τον δημόσιο τομέα, κατόπιν πειθαρχικών αποφάσεων, στους 400 με 500 μέχρι το τέλος του έτους. Αναφορικά με τους υπόλοιπους, η κυβέρνηση θα επιμείνει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στην προσμέτρηση όσων εργαζόμενων απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες, υπολογισμούς τους οποίους δεν αποδέχεται η τρόικα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για οργανισμούς που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν πρόκειται πλέον για δημόσιες επιχειρήσεις. Ενδεχόμενη επιμονή των δανειστών στις θέσεις τους θα αναγκάσει την κυβέρνηση να καταφύγει στον «ξαφνικό θάνατο» δημόσιων φορέων. Σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Με την «αξιολόγηση» του κορμού του Δημοσίου να χαρακτηρίζεται ολοκληρωμένη, στο «στόχαστρο» μπαίνει η περιφέρεια του τομέα και συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και κρατικές ανώνυμες εταιρείες.


Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συνυπολογιστούν στις απολύσεις και οι 5-6 χιλιάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περιπτώσεις συμβασιούχων, των οποίων η παραμονή στο Δημόσιο θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.


Οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν διατηρηθεί στις θέσεις τους μέσω δικαστικών αποφάσεων που έκριναν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η όποια αισιοδοξία του υπουργείου για την αποδοχή του αιτήματος απορρέει από το γεγονός ότι ακόμη η τρόικα δεν το έχει απορρίψει ενώ, αντιθέτως, είχε απορριφθεί τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον δεν είναι δυνατόν εκ των προτέρων να προβλεφθούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης.


Ωστόσο αν η τρόικα δεχτεί το ελληνικό αίτημα και εφόσον απομακρυνθούν οι συμβασιούχοι, η κυβέρνηση «ανακουφίζεται» προσωρινά από τον πονοκέφαλο των απολύσεων, καθώς καλύπτει και ένα μέρος των απαιτούμενων 11.000 απολύσεων του 2014.


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επισημάνει πως οι απολύσεις θα προκύψουν από: πειθαρχικά ελεγχόμενους, κατόχους πλαστών δικαιολογητικών, εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς αντικείμενο μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων, την παραπάνω κατηγορία συμβασιούχων και, τέλος, το αδιευκρίνιστο έως τώρα -μειοψηφικό κατά το υπουργείο- ποσοστό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε διαθεσιμότητα και για τους οποίους δεν θα προκύψουν κενές θέσεις για τη μετακίνησή τους. Σαφής καταμερισμός του αριθμού των απολύσεων δεν υπάρχει.



Ποιοι σηκώνουν τα βάρη

Περίπου 4.500 υπάλληλοι του Δημοσίου (σχολικοί φύλακες, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, υπάλληλοι υπ.Δ.Μ.&Η.Δ.) έχουν κλείσει τρεις μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας, από τους οχτώ συνολικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμάται πως θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των 12.500 διαθεσιμοτήτων του επόμενου «κύματος», ενώ προσφάτως εμφανίστηκε στην επικαιρότητα το σενάριο να καταργηθεί ο τομέας της καθαριότητας από τους δήμους.

Οι «διαθέσιμοι» αναμένεται να αποτελέσουν το «μαξιλαράκι» της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη αστοχία από τους απαιτούμενους αριθμούς των απολύσεων, η συμπλήρωση των οποίων, τουλάχιστον προς το παρόν, επαφίεται στις ορέξεις της τρόικας.


ΠΗΓΗ. efsyn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου