ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Εθνικός Κήπος μεταμορφώνεται σε ανοικτό μουσείο


ΚΥΡΙΑΚΗ 13-10-2013

Ποιο είναι το πλάνο του Δήμου Αθηναίων για την ολική μεταμόρφωση του Εθνικού Κήπου (Pics)
Στην κατεύθυνση αυτή, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε φυτοτεχνική μελέτη την οποία επιμελήθηκε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίων Λουίς Μπενέ (Louis Benech) και που, μεταξύ άλλων, μετατρέπει τον Εθνικό Κήπο σε μουσείο εξωτερικού χώρου.
Όπως δημοσιεύει το "Έθνος", η μελέτη προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις σε οκτώ στρατηγικά σημεία του πάρκου, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορικότητα του τοπίου και ταυτόχρονα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη φιλοξενία σύγχρονων έργων τέχνης.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί το αστικό τοπίο με την τέχνη. Κι αυτό ακριβώς προβλέπει η μελέτη για τη φυτοτεχνική ανάπλαση του Εθνικού Κήπου, η οποία ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δ. Δασκαλόπουλου "ΝΕΟΝ" και κατατέθηκε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμος, όπως τόνιζαν στο "Έθνος" συνεργάτες του Γ. Καμίνη, έκανε αποδεκτή την πρόταση με το σκεπτικό ότι η φυτοτεχνική ανάπλαση θα αναδείξει διαδρομές του Εθνικού Κήπου, θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τους Αθηναίους και θα αποτελέσει πόλο έλξης και για ξένους επισκέπτες.
"Η λειτουργία του Εθνικού Κήπου ως χώρου έργων τέχνης είναι μια πρακτική πολύ γνωστή στο εξωτερικό και αποτελεί πάντα πολιτιστικό γεγονός", αναφέρουν στελέχη του Δήμου Αθηναίων, προσθέτοντας ότι αρχικά θα φιλοξενηθεί η πρώτη έκθεση και ανάλογα με την αποδοχή, θα γίνει ο σχεδιασμός και των υπολοίπων.
Τα έργα για την ανάπλαση των οκτώ σημείων του Εθνικού Κήπου θα ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο εντός του 2014 να πραγματοποιηθεί η πρώτη έκθεση. 
Η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας "ΝΕΟΝ" και του Δήμου Αθηναίων προβλέπει την πραγματοποίηση 15 εκθέσεων σύγχρονων έργων.
Η κάθε έκθεση θα διαρκεί από έναν έως δύο μήνες και θα γίνονται ανά διετία.

 
Το έργο για τη φυτοτεχνική ανάπλαση είναι χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική εταιρεία, ενώ το κόστος, σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου, ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των μελετών.
Επίσης, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι ο δήμος από την πλευρά του και ειδικότερα η διαπαραταξιακή επιτροπή του Κήπου θα επιβλέπει τις εργασίες, ωστόσο δεν θα έχει καμία συμμετοχή, τόσο στην τοποθέτηση όσο και στη φύλαξη των έργων, κάτι που θα αναλάβει η εταιρεία. 
Επιπλέον, διευκρίνιζαν ότι την προσέλκυση των ξένων καλλιτεχνών θα αναλάβει επίσης η εταιρεία, ενώ δεν θα εκτεθεί κανένα έργο από τη συλλογή Δασκαλόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση που αφορά την τοποθέτηση έργων σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο, έγινε από τον επιμελητή τέχνης Ντάγκλας Φογκλ, ο οποίος παρουσιάζει στη μελέτη παραδείγματα έργων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Εγκαίνια το καλοκαίρι του 2014

Ο Εθνικός Κήπος λειτουργούσε ανέκαθεν για τους Αθηναίους σαν καταφύγιο από την πολύβουη πρωτεύουσα. Ενα σημείο αναφοράς, ξεκούρασης ή διαφυγής, το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης, μετατρέπεται σε χώρο φιλοξενίας τέχνης. 
Στο πνεύμα αυτό, η μελέτη συνοδεύεται με πρόταση για τα έργα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και για τις εικαστικές παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, προτείνεται το καλοκαίρι του 2014 να εγκαινιαστεί το πρώτο μέρος της εικαστικής δράσης «Cura» που θα περιλαμβάνει γλυπτικές εγκαταστάσεις και performances φεστιβάλ στα πρότυπα μεγάλων εικαστικών διοργανώσεων όπως η Documenta του Κάσελ Γερμανίας ή του φεστιβάλ performances της Νέας Υόρκης.
Η δράση Cura θα περιλαμβάνει γλυπτικά έργα και εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας τα οποία είτε θα εναρμονίζονται με το περιβάλλον του Κήπου είτε οι νέοι καλλιτέχνες θα εμπνέονται από αυτό.
Για παράδειγμα, σ΄ ένα από τα ανοίγματα του Κήπου προτείνεται η εγκατάσταση ομοιώματος μιας αρχαίας πυραμίδας, κατασκευασμένη από ναυτικές παλέτες, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνιδα Liz Glynn από το Λος Αντζελες.
Σε κάποιο άλλο σημείο του Εθνικού Κήπου μπορεί να τοποθετηθεί μπρούντζινο άγαλμα, γλυπτική αυτοπροσωπογραφία ενός καλλιτέχνη, όπως η λυπημένη και συνάμα χιουμοριστική μορφή τού πρόσφατα χαμένου Ιταλού δημιουργού Alighiero Boetti.
Ένα άλλο άνοιγμα του Κήπου μπορεί να μετατραπεί σε αμφιθέατρο performance το οποίο θα δραστηριοποιηθεί ως θεατρικός και κινηματογραφικός χώρος, δίνοντας βήμα σε δημιουργούς όπως ο Γ. Λάνθιμος και η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη.

Της  ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗ



ΠΗΓΗ.  ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου