ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το «Τζούνο» ξεκινά το ταξίδι του στο Δία με λίγο...σπρώξιμο από τη Γη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2013

Το διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ «Τζούνο» θα εγκαταλείψει σήμερα το βράδυ την τροχιά της γης και θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τον πλανήτη Δία, όπου θα φτάσει σε περίπου τρία χρόνια, για να αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβει κάτω από τα σύννεφα της επιφάνειάς του, ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος.



Το «Τζούνο» εκτοξεύτηκε από τη βάση του Κανάβεραλ στις 5 Αυγούστου του 2011 και διέγραψε μία μεγάλη περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας, περιμένοντας τη στιγμή που η απόσταση ως το Δία θα είναι η μικρότερη. 
Αυτή η στιγμή ήρθε και έτσι σήμερα Τετάρτη το «Τζούνο», θα προσεγγίσει τη γη σε απόσταση 560 χλμ. και θα χρησιμοποιήσει τη φυγόκεντρο δύναμη που θα του δώσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας, με τον ίδιο τρόπο που ο σφυροβόλος χρησιμοποιεί την περιστροφική του κίνηση για να αυξήσει τη δύναμη εκτόξευσης της σφύρας. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ σκοπεύουν να μεταφέρουν τη -βάρους 3,2 τόνων- διαστημική συσκευή μέχρι το Δία.

Το «Τζούνο» θα αποκτήσει μία ταχύτητα που θα φτάνει τα 26.280 χλμ. την ώρα και αναμένεται να φτάσει στο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος στις 4 Ιούλη του 2016. Στη συνέχεια θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία, με στόχο να μελετήσει τη σύστασή του, το βαρυτικό και μαγνητικό του πεδίο, αλλά και την ισχυρότατη μαγνητόσφαιρά του, που είναι 1.600 φορές ισχυρότερη από εκείνη της Γης.

Το όνομα «Τζούνο» προέρχεται από την ομώνυμη θεότητα των Ρωμαίων, που με τη σειρά της αποτελεί τη ρωμαϊκή εκδοχή της θεάς Ήρας. Ο μύθος θέλει το σύζυγό της Δία να καλύπτεται από ένα πέπλο από σύννεφα για να κρύψει τις «παρασπονδίες» του, όμως η Ήρα κατάφερε να το διαλύσει και να αποκαλύψει την αλήθεια για τον «βασιλιά των θεών».



ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου