ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΟΣΕ - αποφάσισε να πατάξει τους «ποντικούς» των καλωδίων


ΤΡΙΤΗ 1-10-2013

Οι κλοπές των υλικών και ειδικότερα του μετάλλου ως γενικευμένο φαινόμενο έχει πλήξει, όχι μόνο τον ΟΣΕ, αλλά και άλλους δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Άκρως σημαντική και συνάμα αποτελεσματική στο συγκεκριμένο φαινόμενο είναι η αρραγής συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Οι άμεσες επεμβάσεις των αστυνομικών ομάδων, τόσο στα κατά τόπους σημεία των κλοπών του σιδηροδρομικού δικτύου, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο με εντατικές έρευνες και συλλήψεις δραστών - που είχαν αφαιρέσει σιδηροδρομικά υλικά και μέταλλα, έτοιμα να διατεθούν στην διαδικασία της ανακύκλωσης – απέφεραν θεαματικά αποτελέσματα μειώνοντας αισθητά τις κλοπές.

Σε περιπτώσεις κλοπής των υλικών ή των μετάλλων από το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο ΟΣΕ συνδράμει τις Αστυνομικές Αρχές, ώστε να αποτρέπονται οι διαδικασίες πώλησης τους και να οδηγούνται στην δικαιοσύνη οι αγοραστές του παράνομου δημόσιου υλικού.

Σε δυο άξονες οι προσπάθειες του ΟΣΕ

Από την πλευρά του ο ΟΣΕ, στην προσπάθειά του να ελαχιστοποιηθούν οι δολιοφθορές και οι κλοπές των υλικών και ιδιαιτέρως των μετάλλων της σιδηροδρομικής περιουσίας, κινήθηκε σε δυο άξονες για την μείωση και την αποφυγή τέτοιου είδους φαινομένων.

Μερίμνησε για την επέκταση και την εντατικοποίηση της φύλαξης του δικτύου από προσωπικό του ΟΣΕ, με την συνεργασία ιδιωτικής εταιρείας φρούρησης. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους του Οργανισμού, ώστε να προστατευθούν τα καίρια σημεία του δικτύου.

Στο επίπεδο της πρόληψης ενεργοποίησε άμεσα την τροποποίηση του πλαισίου διάθεσης του scrap, με ενέργειες καταγραφής και χαρακτηρισμού του άχρηστου υλικού στην Ελλάδα, προωθώντας με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες την εκποίηση του. Η ενέργεια αυτή, εκτός του εκσυγχρονισμού και απαλλαγής του δικτύου από άχρηστα υλικά, θα αποφέρει στον ΟΣΕ έσοδα επτά εκατομμυρίων ευρώ.

Με πρωτοβουλία του ΟΣΕ προωθήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών να ψηφιστεί τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου περί Δημοσίων Υπεραστικών Οδικών Μεταφορών επιβατών – Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα (π.δ. 283/1985, Α΄106), ώστε κάθε δραστηριότητα δολιοφθοράς ή κλοπής σιδηροδρομικού υλικού να χαρακτηρίζεται κακουργηματική και να ενισχύεται η αποτροπή της. Η τροπολογία, έχει ως εξής:

«Όποιος αφαιρεί με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης ή με πρόθεση  να καταστρέφει, ολικά ή εν μέρει, οποιοδήποτε υλικό ή αντικείμενο προορισμένο από τη θέση του ή από την κατασκευή του για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου ή την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη, ανεξαρτήτως της ζημίας που απειλήθηκε ή προξενήθηκε ή της οικονομικής αξίας του υλικού ή αντικειμένου.»


ΠΗΓΗ. metaforespress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου