ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Νέα εποχή - αυλαία την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013


ΤΕΤΑΡΤΗ 16-10-2013

Mετά από 10 χρόνια σιωπής και ενός ολικού lifting, το εντυπωσιακό κτίριο που στεγάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πύλες του στο κοινό κι ανεβάζει αυλαία την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013. 
 
IMG 8207Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο
Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Ταβουλάρης και ο Αρνιωτάκης αρχικά, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Πειραιώτισα Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η κα Κατερίνα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Ελλη Λαμπέτη, η Ελένη Χαλκούση, η Μαίρη Αρώνη, η Τζένυ Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και τόσοι άλλοι.

Το θέατρο θα επαναλειτουργήσει με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά, φιλοξενώντα κυρίως παραστάσεις θεάτρου αλλά και με μουσική, εικαστικά, χορό, βιβλίο, τομείς που θα λειτουργούν ενισχυτικά των θεατρικών παραγωγών, φιλοδοξώντας ν' αποτελέσει ένα «λιμάνι...στον πολιτισμό, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον Πειραιά». Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά "Παρά τη στενότητα χρόνου και στο πλαίσιο της μονοετούς θητείας μου, πρόθεσή μου το πρόγραμμα να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναλογούν στη μεγαλοσύνη του μνημείου" 
theatro
Κτιριακά το θέατρο θυμίζει τους διάκοσμους των πιο φινετσάτων γαλλικών θεάτρων, άλλωστε η 600 θέσεων αίθουσά του, η κεντρική του σκηνή, μαζί με τα 23 επιβλητικά θεωρεία του, όλοι οι παράπλευροι χώροι που θα αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, αποτελούν ένα από τα ελάχιστα πια δείγματα εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.
IMG 8214Το θέατρο θα εγκαινιαστεί στις 22 Οκτωβρίου με μια παράσταση που έχει επιμεληθεί ο Φωκάς Ευαγγελινός, και έχει τίτλο "Λιμάνια της Μεσογείου" με στόχο να θυμίσει την ιστορία του θεάτρου από την εποχή που πρωτοεγκαινιάστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου.
Το πρόγραμμα της φετινής περιόδου περιλαμβάνει παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο, με συναυλίες, εκθέσεις, διαδραστικό θέατρο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλόγια, αναγνώσεις κ.α.

 
 
Από τις θεατρικές παραστάσεις ξεχωρίζουμε τις εξής:
  • Την εξαιρετική "ΙΛΙΑ∆Α" του Ομήρου που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός για το φεστιβάλ Αθηνών. (από 6/11- 1/12)
  • Την κωμωδία "Η ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ" σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (9-10/12 και 16-17/12)
  • ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ σε σκηνουεσία του Νίκου Ξανθούλη (4,5, 11,12/12)
  • Τον "ΑΜΛΕΤ" σε σκηνοθεσία, και ερµηνεία του Αιμίλιου Χειλάκη (τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο)
  • ΜΑΜΑ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΩΣ ΑΠΙΘΑΝΗ της Άντζελας Μπρούσκου (το Φεβρουάριο)
    Στη διάρκεια της χρονιάς θα πραγµατοποιηθούν συναυλίες µεγάλων συνθετών:
    Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου και άλλων. • Επίσης θα πραγµατοποιηθούν µουσικοί κύκλοι µε την συνεργασία της Καµεράτας και της ΚΟΑ. • Το ∆ηµοτικό Θέατρο Πειραιά, πρόκειται να γίνει το κέντρο παράλληλων δράσεων που θα εξαπλωθούν σε όλη την πόλη και θα αφορούν στα εικαστικά, τη µουσική, τον λόγο: από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ως τις προβλήτες του ΟΛΠ, και τον Σταθµό Τρένων ΟΣΕ. Ανάµεσα σε αυτά συγκαταλέγεται η επιτυχηµένη παράσταση- παρέµβαση του Εθνικού Θεάτρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Π. Τζαµαργιά

         Της Μάρη Τιγκαράκη 

ΠΗΓΗ. monopoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου