ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2014 - Χρεοκοπούν το λαό για να ωφεληθεί το κεφάλαιο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-10-2013

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το βαθιά ταξικό χαρακτήρα του προσχεδίου

Από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, το οποίο αποτυπώνει την κλιμάκωση της συνεχιζόμενης επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. 
Η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα.
Καταγγέλλοντας το προσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ανέκαθεν οι κρατικοί προϋπολογισμοί ήταν εργαλεία για την υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο την αναδιανομή ενός τμήματος του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.
Ετσι και ο φετινός, είπε, έχει ως στόχο αφ' ενός τη «δημοσιονομική εξυγίανση» σε βάρος των εργαζόμενων και αφ' ετέρου τη θωράκιση των επιχειρηματιών για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, αφού το κράτος δεν είναι ταξικά ουδέτερο, αλλά αποτελεί κράτος της αστικής τάξης.
Η εμπειρία, συνέχισε, έχει δείξει ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί γίνονται ολοένα και πιο αντιδραστικοί και αντιλαϊκοί με συνεχή φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, με διατήρηση των προκλητικών απαλλαγών του κεφαλαίου (π.χ. των εφοπλιστών) και με παραπέρα διεύρυνσή τους με νέα κίνητρα. 
Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου παραμένει ανέπαφη στις συνθήκες ελεύθερης κυκλοφορίας του κεφαλαίου και λειτουργίας των διάφορων «οφσόρ» εταιρειών.
Και το 2014, συνέχισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, θα έχουμε μεγάλη μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και απολύσεις και ταυτόχρονα τεράστια μείωση στις κοινωνικές δαπάνες (Υγεία, Παιδεία) που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση σοβαρών παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

Ενταση της περικοπής κοινωνικών δαπανών και της φοροληστείας

Ο προϋπολογισμός, τόνισε, προβλέπει επιπλέον έσοδα πέντε περίπου δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τα λαϊκά στρώματα, με μέτρα όπως η ολοκληρωτική κατάργηση του αφορολόγητου και της έκπτωσης τέκνων και με υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας, ακόμα και των αγροτεμαχίων. 
Ταυτόχρονα, είπε, προβλέπεται μεγάλη μείωση στις δαπάνες για Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία θα οδηγήσει σε νέα μείωση συντάξεων τόσο κύριων όσο και επικουρικών.
Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, έχει ως στόχο να καταστήσει μακροχρόνια βιώσιμο το δημόσιο χρέος με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει ο λαός να στενάξει και να χρεοκοπήσει προκειμένου να ευνοηθούν οι επιχειρηματίες. 
Και η επιδιωκόμενη αύξηση του ΑΕΠ, είπε, θα χρησιμοποιηθεί για την όποια καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία προϋποθέτει ολοένα και πιο φθηνή εργατική δύναμη και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν πεδίο για την κερδοφορία του κεφαλαίου σε μια σειρά νέους τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η Ενέργεια.
Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται για ενδεχόμενο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους τόνισε ότι, για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ο «καλύτερος μαθητής» στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι το βάρος θα πέσει στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν υπάρχει διέξοδος υπέρ του λαού μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, όποιο μείγμα πολιτικής και αν ακολουθηθεί, ούτε μπορεί να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΕΕ και με την κυριαρχία των μονοπωλίων. 

Το ΚΚΕ, είπε, καλεί το λαό στην πάλη για να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου προς όφελός του, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για την εξουσία της εργατικής τάξης των συμμάχων της.

Ψεύτικες ελπίδες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Υπερασπιζόμενος το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε το κυβερνητικό ψέμα ότι για πρώτη φορά φαίνεται πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», σημειώνοντας παράλληλα ότι διαφαίνεται «η έξοδος από την κρίση». 
Το προσχέδιο, είπε, αποτυπώνει τη «σταδιακή δημοσιονομική σταθερότητα» και καταγράφει τις πρώτες «θετικές ενδείξεις». 
Η δημοσιονομική σταθερότητα, ανέφερε, προέρχεται κατά τα 2/3 από τις δαπάνες και το υπόλοιπο από την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις αποκρατικοποιήσεις.
Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων ισχυρίστηκε ότι γίνονται ήδη «οι πρώτες κινήσεις για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης», ενώ είδε και περιορισμό της αύξησης της ανεργίας, η οποία όπως είπε θα διαμορφωθεί περίπου στο 27% το 2014. 
Κατά τον υπουργό, το 2013 θα επιτευχθεί πλεόνασμα περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Χρ. Κατσώτης: Αμεση και ουσιαστική στήριξη των ανέργων

Στην παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός είναι βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός και σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα.
Ο Χρ. Κατσώτης έκανε εκτενή αναφορά στην ανεργία, τονίζοντας ότι αποτελεί τον εφιάλτη για κάθε εργαζόμενο και κατήγγειλε ότι όχι μόνο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας των ανέργων, αλλά αντίθετα μειώνεται ως το σημείο της κατάργησης η όποια προστασία τους. 
Οι μισοί άνεργοι, είπε, είναι στην ανεργία πάνω από 12 μήνες και ταυτόχρονα μειώνεται ο χρόνος της επιδότησης και οι εκάστοτε κυβερνήσεις κωφεύουν στην κραυγή απόγνωσης των ανέργων αυξάνοντας τον αριθμό όσων δεν δικαιούνται επιδότηση. 

Χαρακτηριστικά, είπε, από το 1,5 εκατομμύριο ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 145.000, ενώ μεγάλος αριθμός ανέργων δεν παίρνει ούτε τα 200 ευρώ της μακροχρόνιας ανεργίας.
Αναφερόμενος στον ΟΑΕΔ είπε ότι στην ουσία αποτελεί ένα μηχανισμό στήριξης των επιχειρηματιών, οι οποίοι βάζουν στην τσέπη τους αρκετά εκατομμύρια από τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης.
Το ΚΚΕ, τόνισε, έχει επανειλημμένως προτείνει μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων, τα οποία έχουν απορρίψει οι κατά καιρούς κυβερνώντες και ζητάει την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.


ΠΗΓΗ. rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου