ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 101η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ - Τιμή και δόξα στους 223 ήρωες νεκρούς της ιστορικής μάχης!


ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2013

Του Γιάννη Μουκίδη

Με την καθιερωμένη επισημότητα και μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και μνήμης γιορτάστηκε και εφέτος, στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου»(επί της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης), η εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του Ελληνικού έθνους νίκη των «Στενών» του Σαρανταπόρου.
Στο χώρο μπροστά από το επιβλητικό Μνημείο, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους 223 ήρωες - νεκρούς της ιστορικής μάχης του 1912 (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες), όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς των γύρω ενοριών της περιοχής.
Στον πανηγυρικό της ημέρας επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, πως πρόκειται για μια νικηφόρα μάχη – ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, για μια μάχη που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για διπλασιασμό των συνόρων. 
 Ξεχωριστή αναφορά έγινε για τα επιτεύγματα μιας συλλογικής προσπάθειας(ομοψυχία, σύμπνοια και συνεργασία λαού και στρατού) σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, για το φρόνημα και την αποφασιστικότητα του Ελληνικού Στρατού και για την ηγετική παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ακολούθησε από αξιωματικό του Στρατού το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ρίψη τιμητικών πυροβολισμών. 
Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της μάχης του Σαρανταπόρου από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τις σχολικές μονάδες, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού και η μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εκθέματα του παρακείμενου καλαίσθητου στρατιωτικού Μουσείου και παρακολούθησαν, μέσα από ηχογραφημένα αποσπάσματα και φωτεινό χάρτη, στιγμές της μεγάλης νικηφόρου μάχης. 

ΠΗΓΗ. eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου