ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΩΝΗΣ - Oι προτάσεις για την αναδιάρθρωση (Αρθρο στην Real news)


ΚΥΡΙΑΚΗ 8-9-2013

Θα αξιολογήσουμε την κάθε πρόταση μόνο αν έχουμε διαμορφώσει μια δική μας πρόταση για την διαχείριση του χρέους.  Για την ανάπτυξη μιας πρότασης πρέπει να παρατεθούν τα πραγματικά στοιχεία για την δομή και την διάρθρωση του σημερινού χρέους.   Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτησης για τις προτεινόμενες προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Με τις δύο αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους που πραγματοποιήθηκαν τον  Μάρτιο και τον Δεκέμβριο του 2012 μεταβλήθηκε η διάρθρωση του χρέους. Πραγματοποιήθηκε μια τεράστια μεταφορά χρέους από τον ιδιωτικό τομέα σε ΕΚΤ, ΔΝΤ, κεντρικές τράπεζες και Κράτη. Σήμερα τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται σε 32 δισ ευρώ περίπου το 1/9 αυτών που υπήρχαν πρίν το 2012. Αυτά τα αναφέρω για να γίνει αντιληπτό ότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση πλέον δεν αφορά ομόλογα αλλά το μεγαλύτερο  ποσοστό καταγεγραμμένα χρέη.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος του προβλήματος το άλλο μέρος έχει να κάνει με την κοινή διαπίστωση ότι το ελληνικό χρέος  είναι μη διαχειρίσιμο αν κρίνει κανείς από τα τοκοχρεωλύσια που πρέπει να αποπληρώνονται από τον προυπολογισμό. Δυστυχώς και οι δύο αναδιαρθρώσεις ήταν αναποτελεσματικές εφ’όσον το τελικό κόστος τους (νέα ομόλογα+κόστος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων) ήταν μεγαλύτερο από το όφελος που προκάλεσαν και αυτό είναι το συμπέρασμα του συνόλου των ερευνητικών εργασιών.
Τα προηγούμενα προσφέρουν πολύτιμα συμπεράσματα για την διαμόρφωση των προτάσεων. Η χρονική επιμήκυνση χωρίς πρόσβαση στις αγορές δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα   στην ελάφρυνση του χρέους.
Για την ουσιαστική ελάφρυνση πρέπει να γίνει ένας συνδυασμός μερικής διαγραφής και συγκεκριμένων παρεμβάσεων όπως η αναδρομική μείωση του επιτοκίου δανεισμού από ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες και EFSF στο επίπεδο του euribor. H τιμή αγοράς πολλών απ αυτά τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 65% της ονομαστικής αξίας.
Μείωση του επιπέδου των διακρατικών δανείων  στο επίπεδο του euribor.
Επαναγορά ομολόγων στις τρέχουσες τιμές και αποδόσεις από τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων.
Υλοποίηση της απόφασης του eurogroup (Φεβρ. 2012) για την επιστροφή των κερδών από τις κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν  μέρος των εθνικών προτάσεων για την βιωσιμότητα του χρέους   ή θα μπορούσαν να διατυπωθούν κάποιες άλλες προτάσεις. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να εκχωρήσουμε (όπως κάναμε στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις) την αποκλειστική δυνατότητα διατύπωσης προτάσεων στους δανειστές μας.  Δεδομένου ότι η σημερινή μη βιωσιμότητα του χρέους είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και πολιτικών τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και ΔΝΤ και ΕΚΤ.
 
ΠΗΓΗ. dchionis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου